46

Шах и мат за БГ фирмите, търгували с Москва и Киев

БГ бизнесът ще понесе щети от войната, в това няма съмнение. Общият знаменател за всички ще бъдат непредсказуемо високи цени на енергията и на горивата. Също така влошени транспорт и логистика, проблеми с доставките, загуба на пазари, несигурност на плащанията и инфлация. Това сочат първично обобщените данни от анкетата на Българска стопанска камара (БСК) във връзка с кризата Украйна-Русия и потенциалните негативни ефекти върху бизнеса като цяло.

И докато за някои фирми последиците са все още аморфни и не съвсем видими, то има и други дружества, които вече са с блокирана дейност.

Спрени поръчки

„Подизпълнител сме на производители на козметика и пасти за зъби, като печатаме опаковки за тях за Русия и Украйна. Всичките им поръчки в момента са спрени, съответно - и техните към нас. За друг дял от производството ни (печат на гъвкави опаковки) машините работят на газ. При спиране на доставките ще трябва да спрем работа. Ще ни е необходима помощ за доставка на компресиран природен газ в бутилки на ремаркета.” Това съобщава фирма от  индустрията за опаковки и печат. Те вече мислят за най-лошия вариант - спиране на доставките на газ, което ще парализира производството, дори да намерят нови пазари, с които да заменят руския и украинския.

Пълни складове, празни каси

„Произвеждаме форми за стъкларската индустрия - за бутилки и буркани. Нашите клиенти са от Русия и Украйна. Не е ясно кога ще можем да комуникираме с тях, а още по-малко кога ще експортираме формите, които сме направили. И накрая - дори и да изпълним договорите си, не знаем кога ще си получим парите”, посочва конкретен проблем друга компания. Тя пък за две седмици минала от едната крайност -  сигурен обем работа след спечелени търгове за изпълнение на поръчки, до невъзможност продукцията да бъде транспортирана и разплатена.  Още в първите дни на втората порция санкции от ЕС към Русия дружеството се е сблъскало с прецедент - след излизането на Русия от системата за международни разплащания SWIFT клиентът въобще не е могъл да плати.  

Транспортни фирми близо до точка на замръзване

Русенска фирма, която работи в сферата на транспорта, пък буквално стои без работа. Тя е специализирана във внос и износ, като 80% от клиентите <210> доставят стоки от Украйна и Русия. „Русе е входна точка за България от северните страни. Клиентите ни от цялата страна предпочитаха да правят внос на своите стоки именно тук, а след това да ги разпределят по градове, в зависимост от поръчките си. В момента е практически невъзможно нито да осигуряваме транспорт между България и тези страни, нито нашите клиенти да поръчват и получават стоки от и за тях. По същата причина клиенти, които изнасяха директно за Русия или купуваха стоки от Турция и от тук чрез български фирми ги пращаха в Русия, също не могат да продължат работа”, споделят в анкетата на БСК от дружеството. В момента те са в ситуация да останат без почти целия си обем работа, „докато това не приключи или докато клиентите ни не се преориентират да внасят от други държави. Но дори и тази безумна война да свърши, не знам колко бързо и в каква степен биха се възстановили сделките. Особено предвид неясното бъдеще на отношенията между България и Русия”, посочва анкетираният мениджър.

Пилета на студено

Производител на пилешко место също се оказва в патова ситуация. Пелетите, които се ползват за отопление на животните, са внос от Украйна. Нови доставки в обозримото бъдеще няма да има, така че спешно се търси нов доставчик. Притеснението е, че цените със сигурност ще бъдат по-високи от договорените с украинския партньор, а и време няма, защото пилетата няма да оцелеят на студено. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
7 коментара
Да, Русия-Украйна шах мат

Да, Русия-Украйна шах мат

09.03.2022 | 13:31

а в Булгаристан пак валат!

Отговори
1 3
Спрете тъпотиите

Спрете тъпотиите

09.03.2022 | 11:51

Вижте какъв дял има БГ бизнеса като износ към тези две държави. Стига с прекалените драми.

Отговори
6 3
Да ти се случи скоро същото,

Да ти се случи скоро същото,

09.03.2022 | 12:38

с германския износ и коопериране производство. И няма да има драма, за децата, храната, кредита? Или си от приятелските НПО?

Отговори
1 3
Спрете тъпотиите

Спрете тъпотиите

09.03.2022 | 13:07

Ти май изобщо си нямаш представа от това, какво е дяловото разпределение на стокооборота на България. Съветвам те да се образоваш на тази тема, преди да пишеш каквото и да е.

Отговори
3 1
Междувременно, РУБЛАТА ЗАЛЕЗЕ!

Междувременно, РУБЛАТА ЗАЛЕЗЕ!

09.03.2022 | 11:49

В Русия от днес е забранена продажбата на валута срещу рубли, като забраната ще важи до 9 септември 2022 година, съобщават руските медии. Междувременно Руската централна банка обяви, че забранява тегленето на суми над 10 000 долара от валутни сметки. При теглене на по-големи суми, остатъка на 10 хиляди долара ще се изплаща в обезценени рубли по пазарния курс за деня.

Отговори
7 0
Мани мани

Мани мани

09.03.2022 | 12:33

То па с нашия лев кво ли можеш да си купиш:)

Отговори
3 8
Спрете тъпотиите

Спрете тъпотиите

09.03.2022 | 13:42

В пъти повече неща отколкото с рублата..

Отговори
5 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?