4020

Сервитьори от Индия и Шри Ланка ще ни обслужват по морето

Камериерки и сервитьори от Непал, Киргизстан, Индия очакват хотелиери по нашето Черноморие. В курорта "Албена“ са наели хора дори от още по-екзотични дестинации като Бали и Шри Ланка.

Гладът за кадри само по Южното Черноморие е за над 25 000 души. Заради бюрократични спънки обаче вносът на работна ръка е силно затруднен и още от сега туристическият бранш вижда много труден летен сезон - не заради липсващи туристи, а заради дефицит на обслужващ персонал. Има недостиг на работна ръка и бизнесът търси чуждестранни работници, особено от трети страни, призна и служебният министър на туризма Евтим Милошев. Той бе категоричен, че няма опасност чуждестранните работници да изместят българите и да отнемат техните работни места. Внос на работна ръка се налага просто защото у нас няма хора, които да заемат отворените позиции. Според нашето законодателство в индустриални предприятия най-много до 30% от списъчния състав може да бъде „вносен“, за сферата на земеделието и туризма ограничение няма. Друга пречка пред работодателите е, че за да наемат работна ръка от трети страни, те не трябва да имат задължения към държавата.

Шефовете са длъжни да плащат възнаграждение на чуждите си работници, съпоставимо с българските им колеги, също така и транспортните разходи плюс мястото за нощувка. За сферата на туризма пък е нужно за сметка на работодателя да е трикратното хранене на ден. Агенциите за подбор на персонал от трети страни пък се рекламират, че могат да доведат кадри от далечни страни като Бангладеш, Пакистан, Тайланд, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам, Молдова, Сърбия и Филипините.

В Народното събрание е входиран законопроект за промени в Закона за чужденците в България и служебният министър на туризма се надява в малкото време, което остава на настоящия парламент, депутатите да го приемат. Промените ще дадат възможност краткосрочните 90-дневни работни визи на чужденци от трети страни да се подновяват, без да се налага работниците да напускат страната. „Има и правила, които са не само национални, а и европейски. Не може просто да се отворят границите, защото тогава става легален миграционен канал. Трябва да бъде отчетена националната сигурност, това, че сме европейска държава и сме част от Шенгенското пространство, макар и частично“, допълни министърът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
наздраве

наздраве

23.04.2024 | 17:12

Никой нормален вече няма да ви работи като слуга по хотелите за мизерни заплати. Ще си внасяте индийци и африканци.

Отговори
2 0
Никой

Никой

23.04.2024 | 08:45

За работниците от Шри Ланка храна три пъти на ден,а за българските работници каквото остане от блок масата. Така ще бъде,след като не оценявахте труда на Българите,биехте ги,гонехте ги без да им плащате заработеното. Те и тези от Шри Ланка не се знае да ли ще дойдат повече в България на работа

Отговори
5 0
Само питам, за един приятел

Само питам, за един приятел

23.04.2024 | 05:40

И на шриланкски език ли ще ти вземат поръчката?

Отговори
12 0
Работодател от Бали

Работодател от Бали

22.04.2024 | 17:25

Работниците от Бали мамата са си .бали

Отговори
12 0
Гошо

Гошо

22.04.2024 | 17:24

Трябва да вкарат ескимоси и да им плащат в риба и Еленово месо

Отговори
11 0
Филчо

Филчо

22.04.2024 | 16:49

Сега ще разберат какво значи работник дето за нищо не става

Отговори
11 1
Минаващ

Минаващ

22.04.2024 | 15:16

След като Боко тиквата изгони милиони в чужбина сега ще внасяме от Шри Ланка

Отговори
14 2
Гюро

Гюро

22.04.2024 | 15:47

В случая не си прав. Този път Боко Шарлатанина не е виновен. Виновни са си алчните чорбаджии. Нека честно да си кажат колко пъти са лъгали нашите си работници, спестявайки по 1 - 2 заплати в края на сезона, колко пъти са ги глобявали за неправилно дишане, да кажат в какви мизерни условия живее персонала им от наемници.... Те самите чорбаджии мечтаеха за това - да си доведат аргати от бившите съв. републики. Е, дочакаха момента, макар и принудително. Ако бяха коректни, щяха да имат и служители. Хак им е !

Отговори
24 0
АЕЦ Козлодуй

АЕЦ Козлодуй

23.04.2024 | 10:34

Гюро много си прав.

Отговори
5 0

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?