Следвайте ни

Съдружник на Гинка Върбакова ще строи магистрала "Хемус"?

viber icon

Вярно ли е, че директорът на фирма "Автомагистрали" Стоян Беличев е бил съдружник с Гинка Върбакова от "Инерком"?

Този въпрос отправиха депутати от БСП по повод договора за строителството на АМ "Хемус" между Агенция "Пътна инфраструктура" и държавната фирма "Автомагристрали". Социалистите внесоха искане в АПИ да им бъде предоставен договора за строителство на АМ "Хемус".

Искаме и от Регионалното министерство да ни бъдат предоставени рамковите споразумения между държавното дружество "Автомагистрали" и фирмите, които ще строят отсечките от аутобана, уточни говорителят на ПГ "БСП за България" Елена Йончева. Според БСП фирма "Автомагистрали" няма капацитет да строи магистрала "Хемус", пише вестник Дума.

Още на 10 октомври 2018 г. бившият директор на АПИ Светослав Глосов казва, че до края на 2018 г. ще бъдат обявени обществените поръчки за строителството на АМ "Хемус". Малко след това строителството се възлага на фирми, без конкурс и обществена поръчка, припомни Елена Йончева. По думите й това е пример как една държавна фирма, в случая "Автомагистрали", се използва като черна кутия за разпределяне на милиарди левове, което в съвременна България е безпрецедентно. Тя няма капацитет за изграждането на автомагистрала "Хемус", убедени са социалистите. Финансовите й резултати за 2017 г. са влошени.

Изпълнителният й директор Стоян Беличев досега не е заставал пред медиите и нашият въпрос е дали е вярно, че той е бивш съдружник с Гинка Върбакова, попита Йончева.  Тя припомни, че в края на миналата година няколко строителни фирми организираха протест с хиляда машини в София срещу искането на опозицията за проверка на качеството на магистралите. 

Малко след това, същите фирми получиха без обществени поръчки, търг и конкурс един милиард триста и петдесет милиона лева за изграждането на магистрала "Хемус".

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски изрази надежда час по-скоро да бъде получен отговорът от АПИ. Напомняме, че не сме се отказали от проверката от независима лаборатория на качеството на българските пътища и чакаме от АПИ да си свършат работата, а не с формални отговори да си мислят, че това ще бъде подминато. Ако нямат притеснения, очакваме договорът да ни бъде предоставен в рамките на днешния или утрешния ден, отсече Свиленски.

dunavmost.com

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?