Следвайте ни

Сделка за над половин милиард: "Еврохолд" купува "ЧЕЗ

viber icon

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) даде разешение на българската "Еврохолд" за придобиване активите на ЧЕЗ Разпределение в България, обявиха от институцията. Дългоочакваната сделка получи разрешение през октомври 2020 г. и от Комисията за защита на конкуренцията. 

С днешното решение пада и последната пречка пред изтеглянето на ЧЕЗ от България — нещо, към което компанията се цели от години.
Разрешението на КЕВР бе нужно след промени в закона, приети след опита на ЧЕЗ да продаде бизнеса си на Гинка Върбанова, който бе посрещнат с критики от политическите среди.

Първоначално Комисията за защита на конкуренцията забрани и на "Еврохолд" да придобие бизнеса на ЧЕЗ, но решението бе отменено от Административен съд - София област през юли на миналата година.

Стойността на сделката бе обявена на €335 млн.

"Еврохолд" ще придобие контрол над бизнеса на ЧЕЗ Груп в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС), посочиха от дружеството.

Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество ЧЕЗ Разпределение България АД и компанията за обществено снабдяване с електроенергия ЧЕЗ Електро България АД, както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия ЧЕЗ Трейд България ЕАД, компанията за IT услуги - ЧЕЗ ИКТ България ЕАД, фотоволтаичния парк Фри Енерджи Проджект Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса - Бара Груп, и ЧЕЗ България ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Следващите стъпки по реализирането на сделката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки.

"Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката.

Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал. След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания," коментира Васил Стефанов, ръководител "Придобивания и сливания" в "Еврохолд България".

В началото на годината ЧЕЗ получи одобрение и от Европейската комисия да продаде бизнеса си в съседна Румъния. Купувач е австралийската Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), а сделката се оценява на около €1 млрд. Продажбата се нуждае от одобрението и на румънския Национален съвет по отбрана преди да бъде завършена, пише Блиц.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ХААХАХААа

ХААХАХААа

19.01.2021 | 18:27

А дали някой от съдът се пита аджеба тази Гинка от къде има 335 милиона евро, за да купи компанията? Или и те знаят, че тя е подставено лице, и че реално собственик е някой човек като Б.Б например или някой с друг наш човек.

Отговори
1 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай