71

Сделка! Пловдивската "Обединена млечна компания" е с нов собственик

Конкурент поглъща млеката "Верея" и "Фибела"

Пловдивската "Обединена млечна компания" АД (ОМК) ще има нов собственик -гръцката компания Hellenic Dairies.

"Тирбул" ЕАД от групата на Hellenic Dairies ще придобие 100% от акциите на "ОМК", което е дъщерно дружество на друго гръцко дружество - Delta Food. Това става ясно от съвместно съобщение на двете гръцки компании за подписване на споразумението за сделката. Цената на придобиването не е посочена, чака се и разрешение от Комисията за защита на конкуренцията. 
 
"Тирбул" присъства на пазара в България с марката си Olympus. Сред марките на "Обединена млечна компания" пък са "Верея" и "Фибела". 

Обединена млечна компания е създадена в края на 90-те след приватизацията на обекти от държавното дружество „Млекоснабдяване“, което функционира от края на 50-те години на ХХ век. През 2001 г. ОМК обединява четири от своите дъщерни дружества - бившите държавни мандри в Пловдив, Бургас, Стара Загора и Шумен, за да рационализира операциите. Компанията по-късно затваря другите три мандри, закупени от "Доверие" срещу ваучери по време на масовата приватизация през 1996-97 г. През март 2003 г. гръцкият фонд за рисков капитал Global Finance придобива 48,5% от капитала на ОМК чрез увеличение на капитала от 5,1 млн. евро. 

     Година по-късно ОМК  придобива местния производител на мляко и млечни продукти "Виталакт Милк", който преди това оперира под името "Сердика", от гръцкия производител на сладолед Delta Ice Cream S.A.  През 2005 г. ОМК закрива дейността по производство на мляко във "Виталакт". След още 2 г. , през 2007 година, дружеството беше придобито  от гръцката Vivartia, част от което е и Delta Food. Следката беше за 18.7 милиона евро. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?