Следвайте ни

Счупихме електромера на Бъдни вечер

viber icon

На 24 декември сме навъртели най-много ток. Това сочат оперативните данни на EVN България за периода на коледните празници. От 24 до 28 декември клиентите на дружеството от цяла Югоизточна България са консумирали общо  131 805 мегаватчаса електроенергия. Данните са близки до стойностите за тези дни на 2019 г., когато са консумирани 134 219 MWh, сравняват от дружеството. Но докато тази година заради шетнята по трапезата за Бъдни вечер е регистриран пикът на консумация, миналата година това е бил 28 декември.  

Посочените диспечерски данни не могат да се отнесат автоматично към всеки отделен случай, тъй като консумацията при всеки клиент е индивидуална. Едно обаче е сигурно -  декември месец се характеризира с повишена консумация на електроенергия спрямо ноември. Тази тенденция е по-изразена по време на коледните и новогодишни празнични и почивни дни.

Важно значение за консумацията на електроенергия и от там за размера на фактурите имат много фактори, сред които състояние на жилищната сграда, наличие на енергийно ефективни мерки, енергиен клас на уредите в домакинството и не на последно място – температурата навън. Понижение на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?