49

Сбогом, iPod! Apple официално „уби“ музикалните си плейъри

Технологичният гигант Apple обяви, че прекратява производството и на последните модели от своя музикален плейър iPod, слагайки практически край на устройство, сочено като революция в начина, по който хората слушат музика днес. Редица журналисти и анализатори на технологичния пазар пък обявиха джобните музикални плейъри официално за „мъртви“ и ги пратиха при аудио- и видеокасетите.

Първият iPod излиза на пазара през 2001 година и е с цели 5 GB памет, като можеше да съхрани близо 1000 песни. За последно Apple обнови музикалния си плейър през 2019 година. В портфолиото на iPod пък има общо 5 модела генерации, които включват 26 отделни вариации. От компанията казват, че наличните модели ще останат на разположение за закупуване до изчерпване на произведените количества.  

Анализаторите обаче още с излизането на iPhone бяха категорични, че Apple ще „канибализират“ своя iPod с телефона си. „Когато Apple създаде iPhone, знаеше, че в крайна сметка това ще означава началото на края на iPod“, каза Бен Ууд, главен анализатор в технологичната консултантска фирма CCS Insight.

Въпреки че iPod не беше първият MP3 плейър на пазара, точно както iPhone не беше първият смартфон - но уникалният дизайн и почерк на Apple се оказа повече от печеливш. Данните към края на миналата година показват, че за 20 години на пазара щатската компания е успяла да продаде близо 500 млн. джобни музикални устройства. В периода между 2002 и 2007 година пък близо 40% от всички музикални плейъри, продадени в света, са iPod.

Новината предизвика повишен интерес към последните нови бройки на плейъра на Apple. Потребители масово търсят чисто нови устройства, които да запазят и да превърнат в колекционерски предмет след години. Цената на запазен в неразпечатана опаковка класически (и най-успешен) iPod от 2005 година скочи от 2500 на близо 20 000 долара часове след новината за официалния край на продукта.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?