Следвайте ни

Саудитска Арабия - богата и без петрол

Кралството ще похарчи $850 милиарда за високотехнологичен град и луксозни курорти на 50 острова

viber icon

Саудитска Арабия е една от най-богатите държави в света. Кралството е на челна позиция във всички класации за страни, инвестиращи най-много в различни икономически проекти зад граница. След близо две десетилетия на относителна политическа изолация, в която визитите на западни висши държавници се брояха на пръстите на едната ръка. Всичко това обаче се промени коренно в края на 2016 година, когато бъдещият престолонаследник, настоящ министър-председател и първи дипломат на страната - принц Мохамед бин Салман, получи огромната част от властта.

Принцът на Саудитска Арабия обяви най-мащабния държавен проект в историята  - "Визия 2030". По своята същност планът на Мохамед бин Салман представлява план за развитието на кралството, според който до 2030 година Саудитска Арабия ще диверсифицира икономиката на страната, с цел тя да има и други източници на печалба освен от петрол. Визията на принца включва огромни инвестиции и развитие на редица сектори, като местното производство, здравеопазването, образованието, инфраструктурите, развлекателната индустрия, жилищното строителство, възобновяемата енергия, мините и туризма. Грандиозният проект ще струва на кралството над 850 милиарда долара.  

Основната цел на проекта обаче остава далеч зад лъскавите презентации на международните форуми и щедрите дарения на кралството за редица западни каузи, проекти и фондации. Заедно с "Визия 2030" принц Мохамед бин Салман обяви, че Саудитска Арабия ще започне да интегрира редица светски права и свободи, които да докажат на целия свят, че кралството не е изолирана, консервативна и строго ислямска страна. Визията на младия принц за страната е превръщането <210> в най-притегателната дестинация за туризъм и инвестиции на континента. А амбициите му стигат дотам, че да говори за държавата си като конкурент в технологичния сегмент на Южна Корея и Япония. Обявени бяха и нови мегапроекти, като създаване на изцяло нов и високотехнологичен град Неом на границата с Йордания, увеселителния парк "Кидия", луксозни курорти на 50 острова в Червено море и други.

Проектът се крепи на три стълба - оставане в сърцето на Арабския свят, превръщане в световен инвеститор и трансформиране в регионален търговски център. Основните цели на "Визия 2030" са следните:

- Саудитска Арабия да стане 15-а икономика в света. В момента тя заема 19-о място.

- Делът на частния сектор в БВП да стане 65 на сто в сравнение със сегашните 40 на сто.

- Делът на чуждите инвестиции в БВП да стане 5,7% в сравнение със сегашните 3,8%.

- Саудитска Арабия да влезе в топ 10 на Глобалния индекс за конкурентоспособност. В момента тя е на 25-о място.

- Делът на износа на продукти извън петрола да стане 50 на сто, вместо настоящите 16 на сто.

- Държавата да печели 267 милиарда долара от търговията с продукти извън петрола, вместо 43 милиарда, както е сега.

- Фондът за публични инвестиции да има активи от 2 трилиона долара, вместо сегашните 160 милиарда.

- Процентът на жените в работната сила да се увеличи на 30 от сегашните 22.

В основен инструмент за сближаване със Западния свят принц Мохамед бин Салман превърна редица спортни, музикални и развлекателни сделки. През 2017 година американският кънтри певец Тоби Кейт получи близо 1,8 милиона долара за първия концерт на чуждестранен изпълнител в страната от 1994 година насам. Само няколко месеца по-късно кралското семейство подписа и 10-годишно споразумение за мултиплатформено сътрудничество със Световната федерация по кеч (WWE). Според сделката компанията ще провежда по два турнира всяка година в кралството и ще бъде посланик по света на "Визия 2030", за което ще получи над 650 милиона долара. 

В същото време страната остава все така затворена към изнасянето на информация за вътрешнополитическите процеси, а кралското семейство продължава да ограничава свободата на словото. В края на мината година в консулството на Саудитска Арабия, намиращо се в Истанбул, беше убит опозиционерът и виден критик на управлението на принц Мохамед бин Салман - журналистът Джамал Кашоги. Покушението е извършено от тайните служби на кралството и показа на редица международни партньори, че красивите проекти и гражданските свободи в страната не са нищо повече от опит за изчистване на медийния имидж, вместо обещаната социална революция.  

 

"Ла скала" отказа 15 милиона

Прочутата опера „Ла Скала“ в Милано върна 3 милиона евро и отказа  поне още 15 милиона в следващите няколко години заради скандала с убийството на журналиста Кашоги. Редица други стратегически партньори също оттеглят подкрепата и участието си във "Визия 2030", след като в началото на тази година стана ясно, че в затворите в Саудитска Арабия са били екзекутирани без процес близо 50 мъже и жени заради подозрения в подготвяна мащабна медийна атака, целяща да злепостави кралството пред света. Това, разбира се, беше версията, тиражирана от властите в Рияд. Поредният удар за кралската фамилия дойде по време на организирания от страната международен инвестиционен форум. Първоначално близо 170 международни компании потвърдиха участие, ала заради скандалите около кралското семейство и маниера, с който те се разправят с неудобните за тях, в крайна сметка участие взеха едва 35 компании, 20 от които бяха от Близкия изток.

 

За пръв път на кино

Ключово за успешната реализация не само на проектите, но и припознаването им от западните туристи и инвеститори е сериозната законодателна и социална реформа, за която редица правозащитни организации и ООН настояват от близо три десетилетия. Само през последните месеци хиляди хора отидоха за пръв път през живота си на кино, след като властите разрешиха отварянето на киносалони. Проведени бяха и музикални фестивали. Жените също получиха невиждани до този момент права, включително това да шофират. Представителка на нежния пол дори оглави новата стокова борса. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Билбо Бегинс

23.07.2019 | 20:38

Рязаните карабини, освен за завладяване на света, за нищо друго не мислят и не могат!!!!! А и петродолара, ще им бъде винаги единствен приход!!!! Циганина си е винаги....... Остава!!!!

Отговори
0 0

кирил

22.07.2019 | 13:08

Или земетресение с последица-потъване на цялото полуостровче.

Отговори
6 2

А Така

22.07.2019 | 12:56

В Соди Арабия, мъжете са човеци, а жените са добитък. А иначе, лакомията на Хамерика и ЕвроГейропа ги бутат силно нагоре.

Отговори
2 3

мдаа

21.07.2019 | 17:56

Много са богати. Единствения , който може да ги направи бедни е някой Мадуро.

Отговори
6 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?