1939

Сателитна връзка в смартфона слага край на ядовете с обхвата

Apple дръпна с една крачка пред конкуренцията

Преди броени дни Apple пусна на пазара новата гама от четири модела iPhone с няколко интересни нови функции. Въпреки липсата на реални нововъведения, сателитната връзка се оказа най-вълнуваща за технологичния свят. 

Всъщност, идеята да снабдиш мобилен телефон със специален сателитен модул не е нова и не е от днес. Още в зората на големите като тухли мобифони имаше модели, които работеха и като сателитен телефон. Тогава обаче технологията беше повече от скъпа и обемна, а сателитните услуги са заплащаха допълнително, което ги правеше на практика неизползваеми. 

Близо 25 години по-късно обаче Apple отново отваря вратата за подобен вид комуникация с приложението Emergency SOS. Чрез сателит (за който щатската компания ще плаща сама) потребителите на новите модели смартфони на компанията ще могат да изпращат съобщения и дори да звънят към спешните телефони и съответните спасителни служби на места без никакво мобилно покритие. Официалният старт на услугата обаче все още се пази в тайна. 

Още преди Apple да обявят официално нововъведението, Starlink на Илон Мъск и телекомът T-Mobile обявиха, че работят по подобен тип услуга. Пионер в сектора обаче е компанията AST SpaceMobile, която 

ще пусне първия по рода си 5G сателит в орбитата

през лятото на следващата година. Няколко големи компании също побързаха да обявят, че разработват своя сателитна система, която да комуникира директно с мобилните устройства на потребителите. 

Emergency SOS реално е първата комерсиална подобна технология и напълно логично все още се бори с редица несъвършенства. Услугата работи само на открити места с ясна линия на видимост към небето. Така се оказва, че при някои от най-опасните и критични ситуации (ако паднете в дере, заседнете в пещера или сте в бункер), тази опция няма да работи. 

На практика приложението на Apple помага да намерите сателит и след това чрез ​софтуера на телефона се минимизира съобщението, така че да премине през сателитния сигнал. Дори и в перфектни условия

това ще отнеме най-малко 15 секунди,

но извън оптималните параметри обаче това може да се проточи до 5 или повече минути. Потребителите на IPhone 14 са единствените, които ще получат достъп и до тази функция, заедно с две години безплатно ползване.

Илон Мъск обаче сериозно диша във врата на Apple и вече обяви, че планира превръщането на сателитите Starlink не само в платформа за интернет от Космоса, но и в доставчик на мобилни услуги и мрежи. Заради наличието на собствено оборудване платформата за сателитни комуникации на ексцентричния милиардер ще бъде много по-оптимизирана, категорични са технологичните експерти. Не така ще стои ситуацията с традиционните 4G/5G мрежи, тъй като Starlink няма наземни станции и ще се наложи сателитите на компанията да бъдат надградени или дори  заменени. 

Очакванията са, че бета-версията на тази услуга ще започне в края на 2023 година, ​а комерсиалният старт за потребителите по света ще е най-рано през есента на 2024 година. Това пък може да даде сериозна преднина на Apple, както и възможности компанията

да бъде единствената, която предлага сателитна комуникация в смартфон

близо година без реална конкуренция. Въпреки това, един американски стартъп заплашва мултимилиардните компании от Силициевата долина.

AST SpaceMobile, ко​ято планира да изстреля своя ​първи сателит през следващата година, има партньорства с компании като Vodafone и AT&T, които оперират в целия свят и неминуемо ще "ударят рамо" на малката компания. Според изчисленията системата на AST SpaceMobile ще се нуждае от близо 65 сателита, за да бъде готова платформата и приложението за комерсиална употреба. Прогнозите на производителя са, че това ще се случи до края на 2025 година​.

Компанията притежава внушителните 2400 патента и категорично завява, че ще може да осигури стабилно 4G и 5G покритие. От AST SpaceMobile обещават, че до 5 години ще осигурят обхват и мрежа дори в откритите международни води или високо в небето. За разлика от другите две услуги на Apple и Starlink, AST SpaceMobile ще работи на принципа на обикновената клетъчна мрежа. Големият проблем с тази технология обаче остава качеството на предоставяната услуга. Според технологичните издания в САЩ сателитната мрежа ще "догонва" клетъчната поне в следващите 10 години.

Премиерата на новата гама смартфони на Apple миналата седмица постави своеобразно начало на нова революция в света на мобилните технологии и свързаността. Така може да се окаже, че проблемите с липса на обхват, слаб сигнал или скорост на интернет връзката ще останат в миналото.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?