Следвайте ни

САЩ захлопна и последната врата пред Huawei

viber icon

Министерството на търговията на САЩ (DoC) затвори и последната вратичка за Huawei, отказвайки да удължи временното възстановяване на правото на местните компании да работят с китайския доставчик, след като той попадна в „черен списък“ на ведомството през май 2019 г., пише computerworld.bg.

Малко след като добавиха Huawei към „черния списък“ на DoC, американските власти въведоха специален лиценз, който беше своеобразна задна вратичка, позволяваща на китайския технологичен гигант да продължи да работи с американски партньори. Срокът на тази възможност беше удължавана няколко пъти, но последното удължаване изтече на 13 август.

Във връзка с решението тази задна вратичка да бъде затворена, държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео заяви, че страната е предоставила „достатъчно време“ за компаниите, засегнати от забраната, да „идентифицират предизвикателствата и да се прехвърлят към други източници на оборудване, софтуер и технологии и да адаптират своите операции. Сега това време изтече“.

Все пак американската администрация оставя възможност, макар и сериозно стеснена, местните компании да работят с Huawei по „текущи изследвания в сферата на сигурността, които са критични за поддържането на целостта и надеждността на съществуващите и понастоящем напълно работещи мрежи и оборудване“.

Едновременно с това DoC забрани търговията с 38 нови филиала на Huawei в 21 държави, с което общият брой на субектите в „черния списък“, свързани с китайската компания, е 152.

Американските власти затягат и правилата за достъп на Huawei до процесорни технологии, посочвайки, че е необходим специален лиценз за всяка транзакция, при която Huawei или неин филиал е „купувач, междинен или краен потребител“.

Секретарят на Министерството на вътрешните работи Уилбър Рос от своя страна коментира, че действията са в отговор на предполагаеми опити на китайския доставчик да заобикаля ограниченията чрез трети страни.

„Нашата реакция демонстрира постоянната ни ангажираност да възпрепятстваме способността на Huawei да го прави“, казва Рос.

Huawei остро разкритикува действията на САЩ и ги определи като несправедливи и политически мотивирани.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?