71

Санкциите удариха и България - забраняват имотните сделки с руснаци

Скоро руснаци нито ще могат да купуват, нито да продават апетитни жилища по Черноморието. Европейският съюз добавя  към шестия си пакет от санкции и забрана на сделки с недвижими имоти за руски граждани, съобщи Bloomberg.

Предложението на Европейската комисия, част от което бе представено от председателя ѝ Урсула фон дер Лайен по-рано днес, предвижда спиране на сделките с недвижими имоти с руски граждани, жители и юридически лица - забранява се продажбата или прехвърлянето, пряко или непряко, на "права на собственост върху недвижими имоти, намиращи се на територията на Съюза, или дялове в предприятия за колективно инвестиране, предоставящи експозиция към такива недвижими имоти", се посочва в правния текст.

Забраната се отнася за руснаци, които не са граждани на ЕС и нямат разрешение за пребиваване в държавите-членки на ЕС. Тя не важи за тези, които имат гражданство или пребивават в Европейското икономическо пространство или Швейцария, пояснява агенцията.

Забраната е част от най-новите действия на ЕС, насочени към руската държава и олигарсите - мерки, които за първи път ще бъдат насочени към доходоносната петролна индустрия на Москва и най-голямата банка в страната – "Сбербанк". Тя, подобно на други кредитори по-рано, се предвижда да бъде изключена от системите SWIFT.

Планът трябва да бъде одобрен от държавите-членки на ЕС тази седмица, преди да влезе в сила, и може да подлежи на промяна.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Филибелия

Филибелия

05.05.2022 | 15:18

Кое гов,едо разреши изобщо на руснаци-простаци да купуват български имоти? Те трябва да напуснат страната ни като вземат със себе си Чебурашкин,Копейкин,Курванелията и вся осталая советская сволач. Да не забравят и Митрофанка с голямата...

Отговори
4 11

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?