46

Санирането по нови правила: Нужно е съгласието само на половината съседи

И съвсем малки сгради – с по три жилища вътре, ще могат да кандидатстват за саниране по Плана за възстановяване и устойчивост. Това съобщи във Плевен зам.-министърът на МРРБ Деляна Иванова. В стратегическия документ за саниране на жилищни сгради са предвидени 1.4 милиарда лева.

За да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общата сума 1,4 млрд. лв. В категорията малки жилищни кооперации ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища. „За разлика от предишната националната програма за саниране, сега поправихме редица ограничителни несправедливости. Вече решение за участие в програмата ще се взима с 50% съгласие на собствениците, а не със 67%-100%, както беше преди. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите“, обясни заместник-регионалният министър.

Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще ползват 100% грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За сдруженията, които се включат между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80 %, като останалият ресурс от 20% трябва да се осигури от собствениците. Условието за самоучастие е изискване на Европейската комисия.  „Предвидени са финансови инструменти за подпомагане на сдруженията, които имат проблем с осигуряването на собствен ресурс, както за самоучастие в програмата, така и за изготвянето на технически паспорт и енергийно обследване.

Санирането на сградите ще цели постигането на енергоспестяване и достигане на по-висок енергиен клас “B”. Освен ремонти с изолация по фасади, покрив, нова дограма, допустими ще са мерки като нови системи за отопление, подмяна на тръбните разводи от вертикални в хоризонтални, осветление, ел.-инсталация, ВЕИ за ток или топла вода, но само в общите части.  програмата.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

16.06.2022 | 17:01

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ВЪДИЦАТА БЕЗПЛАТЕН ОБЯД ПРИ ДЕМОКРАТИЧНОТО ОБЩЕСТВО--НЯМА--ЩЕ ВИ ВДИГНАТ ДАНАЦИТЕ ТОЛКОВА ЧЕ ЩЕ ЖИВЕЕТЕ У ВАС НО ЩЕ ПЛАЩАТЕ ВСЕ ЕДНО СТЕ НА КВАРТИРА--30 МИЛИАРДА ЗАЕМИ ЗНАЕТЕ ЛИ КАК СЕ ВРЪЩАТ???

Отговори
11 5
ОТГОВОР

ОТГОВОР

16.06.2022 | 18:46

в софия са служили електронен часовник който одброява дълга на българия--на всеки човек се пада да плаща по над-15"000 лева--това значи че или ще си загубим жилищата или ще живеем на квартира в собственият си дом само че под наем-така както са 80 на 100 от западняците---а санирането ще го използват като повод--видите ли ние ви санирах ме безплатно--хайде сега дойде време да ви изнудваме----защото няма откъде да се връщат европейските заеми---нито един нормален човек нетрябва да се съгласява да се подписва и да се хваща на тази въдица---под 2000 лева няма да има жилище обложено с годишен данък---данък--ще плащате на месец между 200-300 лева в зависимст от големината на жилището--ще ударят и къщитие--с нови данаци 10 кратно по високи и вече измислиха и технически паспорти на всяка зграда от което ще приберат около хилядарка от всеки дом---никакви документи не им подписвайте свързани с вашето жилище камоли пък да им приемате бонуси за безплатно саниране--да парите са по-програми--но европа дава с едната рака а после с двете взима

Отговори
3 4
Стериопор

Стериопор

16.06.2022 | 16:04

И кой ще определя фирмата изпълнител? Може ли да кандидатстват немски или западни фирми?

Отговори
4 3
ПДЧ

ПДЧ

16.06.2022 | 16:47

Само фирми близи до кики и василевсчо. Бонус ако Ленчето е на заплата от по 8000 евро

Отговори
5 2
Питай бате ти Бойко и сие

Питай бате ти Бойко и сие

16.06.2022 | 17:28

Те най-добре ще ти обяснят как се краде

Отговори
7 2
По скоро искам да питам бати Кире

По скоро искам да питам бати Кире

16.06.2022 | 19:12

Как се крадът 9 милиарда за 9 дни. То и орешака не успя да открадне толкова от КТБ толкова бързо. Само едно не разбрах. За 8000 евро на месец не можа ли да си намери по добра държанка ? Е карай. Хората с опит като Кики казват че не си плащаш за секса а за да си отиде след това. Та може би просто мнооого не и се е тръгвало :)

Отговори
2 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?