Следвайте ни

Санирането догодина пак ще е безплатно за хората, обеща министър Аврамова

viber icon

Хората няма да доплащат за саниране и по новата програма за енергийна ефективност. Наистина е нужно съфинансиране между 5 и 10%, но парите ще дойдат по други механизми, а не от джоба на съседите. Екипът на вицепремиера Томислав Дончев вече  разработва четири варианта за  осигуряването им. Това коментира в телевизионно интервю министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

За нас е ясно, че ако хората трябва да извадят дори и 10 лв. в брой, винаги ще има някой против, а ние не искаме програмата да бъде блокирана, а да започне бързото й изпълнение, обясни министърът.

Над 1,7 млрд. лв. ще бъдат средствата за жилищни сгради в стълба „Зелена България“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Ще се финансират не само подмяна на изолация и дограма, а и възобновяеми източници на енергия като соларни панели и други. Ще има също средства за обществени и административни сгради, предприятия, както и за улично осветление.

Изпълнението се очаква да започне от 2021 г. с многофамилни сгради, които вече са сключили договори с общините и документите им са одобрени в Българската банка за развитие. Има над 3000 чакащи блокове. През месец април трябва да има утвърден план и да се стартира с бързи действия, посочи Аврамова. И напомни, че по сега действащата програма са финансирани 2022 блока.

 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Балъци

Балъци

05.11.2020 | 17:20

Безплатен обяд няма И онези от околомръсното го знаят който името си не могат да напишат А на таз въдица се хващат балъци претендиращи за висока култура и образование Не просто лакомници софраджий ама на чужда софра

Отговори
1 3
Промяна

Промяна

05.11.2020 | 14:58

Не е зле, но тя дали ще е министър и Герб да управлява, е много съмнително.

Отговори
2 4
Нали

Нали

05.11.2020 | 17:28

С две думи да разбираме, че ако БСП се довлачи до власт, няма да дадат пари за саниране!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?