2374

Само един курорт настанява срещу ваучери за храна

След многократно настояване ваучерите за храна да важат и за туризъм и след като това стана факт, се оказа, че интересът на хотели и туроператори към опцията е мижав. Един-единствен морски курорт обяви, че приема разплащания с ваучери за храна за лятна ваканция. От края на миналия месец КК „Албена” работи с ваучерите на "Содексо", „Томбоу“ и „Кауфланд Сървис“ за наставяне в хотели и изхранване в бюфетни и à la carte ресторанти. Задължително условиe е обаче авансовото плащане при резервация да бъде направено посредством банкова карта, PayPal, bitpay или банков превод. Остатъкът от дължимата сума се заплаща на място при настаняване в съответния хотел - с ваучер за храна, с банкова карта, в брой или смесено плащане. „В случай че гостите желаят да заплатят с ваучер за храна сметка в бюфетен или à la carte ресторант, могат да го направят директно на място, като уведомят съответния управител или обслужващ сервитьор”, уточняват от „Албена”.

Според хората в туризма този начин на разплащания се избягва, защото трябва да се чака за осребряването на ваучерите. Тоест, парите не влизат веднага в касите им. Няма и туроператор, който да продава екскурзии и почивки срещу ваучери за храна.

Засега опцията с ваучери да се плащат комунални услуги също буксува, тъй като всяка една компания трябва да сключва отделни договори със съответните издатели на ваучерите. Законът също така забранява на операторите на ваучери да сключват договор с посредници и изнесени каси. А там мнозинството от потребителите си плащат сметките си за ток, вода, парно.

Припомняме, че квотата за ваучери бе увеличена на 1 милиард лева, а номиналната стойност на ваучерите, освободени от данъци и такси, се повиши от 80 на 200 лева на човек на месец. Над половин милион работници и служители ги ползват.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?