Следвайте ни

Само 8% от фирмите ще ползват схемата 60/40, всяка втора почва съкращения

viber icon

Само 8 на сто от работодателите у нас биха се възползвали от предложената от държавата схема 60/40, за да не се съкращават работници. Това показват първите резултати от  експресно проучване на Българската стопанска камара. Въпросникът вече са попълнили 759 фирми у нас. По-рано днес социалният министър Деница Сачева обяви, че едва 59 компании са пожелали до момента да се възползват от схемата 60/40, 

Според анкетата на БСК 44% от желаещите мярката са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - индустрия. Близо половината от тях работят на непълно работно време с вътрешна заповед, а 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.

Работодателите, които няма да се възползват от мярката 60/40, планират други мерки по отношение на персонала, като най-голям процент от тях - 42% планират частични съкращения.

Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения. До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите.

10% от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговори, разясняват от БСК. Приравнени към 100%, данните показват следното:

Ще съкратя част от персонала – 33%

Ще пусна целия персонал в отпуск – 21%

Ще пусна част от персонала в отпуск – 17%

Ще намаля временно трудовите възнаграждения – 10%

Още не съм решил – 8%

Ще забавя изплащането на възнаграждения – 6%

Ще съкратя целия персонал – 5%

79% от фирмите са отговорили, че имат несъбрани вземания от държавата.  При 53% от тях просрочието е между един и три месеца, а при 12% е повече от година. 40% са отговорили, че  несъбраните вземания не са просрочени. 

Оглавяваната от Радосвет Радев Българска стопанска камара като цяло подкрепи предложените от правителството икономически мерки заради кризата, докато другите големи работодателски организации КРИБ и АИКБ настояваха, че те няма да дадат желания ефект.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?