Следвайте ни

Само 15 на сто от обектите смениха доставчика на ток

viber icon

Едва 15 на сто от обектите, ползващи ток на ниско напрежение в Югоизточна България, вече купуват енергия от свободния пазар. Това означава около 28 000 обекта от общо 184 000. Останалите 85% от небитовите абонати остават „на заварено положение” до края на юни 2021 г. при "ЕVN Електроснабдяване", но вече в качеството му на търговец. Това показва справка на дружеството в първия месец от голямата промяна за малкия бизнес.

От 1 октомври фризьорски салони, пекарни, кафенета, магазинчета, адвокатски кантори и др. трябваше да излязат на свободния пазар и да плащат потреблението си на ток по пазарни цени. Тези, които не успяха да се ориентират в сложната материя, останаха при настоящия си доставчик, но вече в качеството му на търговец на енергия. Те сключиха т.нар. типови договори, одобрени от КЕВР. 

Дали обаче излязоха на сметка?

С изключение на завишената нощна енергия, цените в типовия договор с "ЕVN Електроснабдяване" са близки до досегашните регулирани цени, които се определяха от Комисията за енергийно и водно регулиране, уточняват от дружеството.

Небитовите абонати, вече клиенти на "ЕVN Електроснабдяване”, плащат за дневна енергия по 0.14606 лв./kWh и за нощна по 0,11723 лв./kWh с включена цена за задължения към обществото. При еднотарифен план цената е 0,14419 лв./kWh. Извън това всички заплащат още и цена за пренос - 0,01075 лв./kWh , пренос през електроразпределителната мрежа на ниско напрежение ​- 0,03574 лв./kWh плюс още една такса - достъп до електроразпределителната мрежа, която се начислява на ден - 0,01977 лв./кW/ден. Това са цените без ДДС, а дължимият акциз е в размер на 2 лева /MWh. Всички тези такси са заплащани и досега от клиентите на регулиран пазар, уточняват експерти от бранша, просто във фактурите са били оформяни по друг начин. 

За останалите фирми, които успяха да извървят всички стъпки и да се "разведат" с Енергото, цената е различна. Някои малки фирми съобщават,

че са успели да намалят с 20% разходите си за ток, 

откакто го купуват на свободен пазар.

Ценообразуването на свободния пазар е микс от много фактори - от конкретната ценова политика на всеки търговец на енергия, през характера на бизнеса и съответно потреблението му в отделните часови пояси, посочват експертите. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?