46

С плана REPowerEU Европа намалява зависимостта от руски горива

Европейската комисия представи преди дни REPowerEU - план за бързо намаляване на зависимостта от руските изкопаеми горива и за ускоряване на екологичния преход. Той е в отговор на затрудненията и смущенията на световния енергиен пазар, причинени от руската инвазия в Украйна.

Реорганизирането на европейската енергийна система е неотложно по две причини: първо, за да се прекрати зависимостта на ЕС от руските изкопаеми горива, които се използват като икономическо и политическо оръжие и струват на европейските данъкоплатци близо 100 милиарда евро годишно, и, второ, за да се преодолее кризата, породена от изменението на климата. Три основни мерки са заложени в плана REPowerEU: икономии на енергия, диверсификация на енергийните доставки и ускорено пускане в употреба на енергия от възобновяеми източници, която да замени изкопаемите горива в домовете, промишлеността и производството на електроенергия.

Икономии на енергия

Икономиите на енергия са най-бързият и най-евтиният начин за справяне с текущата енергийна криза и за намаляване на сметките. Комисията предлага да се укрепят дългосрочните мерки за енергийна ефективност, включително като се увеличи от 9 на 13 процента обвързващата цел за енергийна ефективност в рамките на пакета „Подготвени за цел 55“, който е част от Европейския зелен пакт. Според плана на ЕС за енергоспестяване, търсенето на газ и нефт може да се намали с 5%. Държавите членки се приканват да започнат специални комуникационни кампании за домакинствата и промишлеността. Препоръчва се използването на фискални мерки за насърчаване на икономиите на енергия, като например намалени ставки на ДДС за енергийно ефективни отоплителни инсталации, изолации на сгради и уреди и продукти.

Диверсификация на енергийните доставки

Новосъздадената енергийна платформа на ЕС ще даде възможност за доброволни съвместни покупки на газ, втечнен природен газ и водород чрез обединяване на търсенето, оптимизиране на използването на инфраструктурата и координиране на контактите с доставчиците. Обмисля се разработването на „механизъм за съвместно закупуване“, в рамките на който ще се водят преговори и ще се сключват договори за покупки на газ от името на участващите държави членки.

Ускорено използване на възобновяеми енергийни източници

Европейската комисия предлага водещата цел за 2030 г. за възобновяемите енергийни източници да се увеличи от 40% на 45% в рамките на пакета „Подготвени за цел 55“. В тази връзка се подготвя специална стратегия за слънчевата енергия с цел удвояване на слънчевия фотоволтаичен капацитет до 2025 г. и за инсталиране на мощност от 600 GW до 2030 г. Очаква се да влезе в действие инициативата „Слънчеви покриви“ - с поетапно въвеждане на правно задължение за инсталирането на слънчеви панели върху нови обществени и търговски сгради, както и на нови жилищни сгради.

Инвестиции

Постигането на целите на REPowerEU изисква допълнителни инвестиции в размер на 210 милиарда евро до 2027 г. Тези инвестиции трябва да бъдат осигурени от частния и публичния сектор, както и на национално, трансгранично и европейско равнище. В подкрепа на REPowerEU вече са на разположение 225 милиарда евро под формата на заеми по Механизма за възстановяване и устойчивост. Комисията предлага също да се увеличи финансовият пакет на Механизма за възстановяване и устойчивост с 20 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства от продажбата на квоти по схемата на ЕС за търговия с емисии

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Paula Fox

Paula Fox

23.05.2022 | 14:45

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
2 0
скрийте се смешници, както за ковида и сега

скрийте се смешници, както за ковида и сега

23.05.2022 | 14:19

Едно време хващаше дикиш, словесните напъни на разни седесаро-соросояди, "експерти": как комунисти, Дългия инкасатор, нарочно били продали инересите на България пред Москва ... но след като прочетох, че Германия зависи на 40-50% от руска газ, а Финландия там от 70-100%. Само вече луди "демократи" могат да вярват!

Отговори
0 2

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?