2374

S&P Global Ratings: Войната надува инфлацията в България, вижте кога ще е пикът

Международната рейтингова агенция S&P Global Ratings потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава стабилна.

От рейтинговата агенция обаче очакват, че военният конфликт Русия-Украйна ще причини шок на българската икономика и вследствие на това реалния растеж на БВП през 2022 г. ще се забави до 1,6% спрямо 4,3% (в прогнозата им от месец ноември), а бюджетният дефицит ще се удвои до 5% от БВП. S&P отбелязват, че силните външни и фискални баланси на България ще помогнат за смекчаване на този шок, а стабилният приток на трансфери от ЕС ще подкрепи растежа в средносрочен план.

Стабилната перспектива отразява очакванията, че родната икономика няма да претърпи големи външни или фискални дисбаланси. По-скоро шокът върху икономиката по линия на военния конфликт ще бъде временен и икономическият растеж ще се засили от 2023 г., подкрепен от притокa на трансфери от ЕС.

Българската икономика ще бъде засегната от конфликта в Украйна поради високата инфлация, която ще доведе до намаление на разполагаемия доход, по-ниско доверие на бизнеса и потребителите в страната, както и вторични ефекти, произтичащи от по-ниската икономическа активност на най-важните търговски партньори на страната в ЕС. От рейтинговата агенция оценяват, че ситуацията, свързана с прекъснатите доставки на газ от Русия за България, остава управляема поради продължаващите усилия за диверсификация на доставките и оставащите запаси от газ, които са ниски, но все пак достатъчни.

Въпреки това, S&P считат, че високите и растящи нива на инфлация представляват предизвикателство за правителството. Увеличава се натискът върху публичните финанси, но нетният държавен дълг остава под 20% от БВП и осигурява достатъчно пространство за провеждане на политика.

S&P отбелязват също, че външните рискове са управляеми, въпреки нарастващите дефицити по текущата сметка на фона на покачващите се цени на храните и енергията и бавното възстановяване в туристическия сектор. От рейтинговата агенция очакват, че в периода до 2025 г. притокът на средства от предишната и настояща Многогодишна финансова рамка на Евросъюза, както и допълнителните средства по новия инструмент „Следващо поколение ЕС“, ще осигурят солидна основа за укрепване на икономическия растеж.

Рейтинговата агенция би повишила кредитния рейтинг при присъединяването на страната към еврозоната, както и при съществено подобрение на баланса по текущата сметка. Обратното - понижаване ще има в случай, че военният конфликт в Украйна доведе до ограничаване на икономическия растеж на България в средносрочен период.

Предупреждение 

В доклад на ЕК за България се посочва обаче, че пикът на инфлацията в енергетиката се очаква до месец-два. Спирането на доставките на руски газ за страната ни ще доведе до значително еднократно увеличение на цените на газа през 2022 година. Според Брюксел управляващите у нас трябва по-внимателно да насочват помощите, които се отпускат.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
13 коментара
Имаме си вече фашистки терор над източноевропейците

Имаме си вече фашистки терор над източноевропейците

30.05.2022 | 16:52

Да фашистки терор, фашистки санкции, фашистка инфлация, фашистко ембарго и всичко това срещу източно-европейците. Да ръкопляскаме на Европейския съюз и НАТО.

Отговори
2 1
Просто Киро продажникът

Просто Киро продажникът

30.05.2022 | 16:46

Ха-ха-ха освободил ни от руската зависимост, от евтините стоки, от евтините суровини и горива от Русия, от спокойния европейски живот без война Ирина тресе краварска та зависимост която здраво ни бърка във вече опразнените джобове. Да им ръкопляскаме на новите ни окупатори. Боклуците!

Отговори
2 1
Внесоха ни пандемия, инфлация и война

Внесоха ни пандемия, инфлация и война

30.05.2022 | 16:38

Киро за колко доларови хартийки се продаде? Още ли смяташ че българите сме идиоти. Защо унищожаваш България. Вижда се че си тъпчеш доларовите сметки и величие българите в мизерията. Отивай си там откъдето дойде или още не са ти платили от зад океана за терора над българите. Мръсни продажници!

Отговори
2 1
Какво надуване каква война мал.оумници

Какво надуване каква война мал.оумници

30.05.2022 | 16:24

Инфлацията ние внесоха краварите от зад океана и тея надуват в момента. На всичко отгоре ни натресоха и войната в източна Европа мръсните гадове. 40 милиарда долара за да продължава войната в източна Европа. Това е световния агресор.

Отговори
2 2
Войната им била виновна така ли тия ги разправяй те на баба си от Бусм

Войната им била виновна така ли тия ги разправяй те на баба си от Бусм

30.05.2022 | 16:18

Каква война ви е виновно бе Не виждате ли че всичко идва от краварите и санкциите от запада срещу европейците.

Отговори
2 1
цялата работа

цялата работа

30.05.2022 | 15:55

Инфлацията е благодарение на кокорчовци и кирчовци, които не искат да плащат в рубли и да "ударят Путин", а всъщност да кярат и лапат от комисионни уж от "алтернативни" източници на руските, а то няма - демек пак руски газ, ама по-скъп през посредници!

Отговори
2 2
Плаща се, както е написано в ДОГОВОРА!

Плаща се, както е написано в ДОГОВОРА!

30.05.2022 | 16:16

Ясно ли ти е бе, отворко?

Отговори
2 1
Виктор

Виктор

30.05.2022 | 13:23

А как ще обясниш, че инфлацията у нас е точно два пъти по-голяма от инфлацията в Европа?

Отговори
3 0
Има надежда

Има надежда

30.05.2022 | 13:02

Инфлацията е изкуствено създадена от запада, но и санкциите, в които сме въвлечени усложняват положението. Хубавото е, че ще си вземем поука.

Отговори
4 1
Виктор

Виктор

30.05.2022 | 12:49

Глупости. Цените в България започнаха да се вдигат още преди да започне войната в Украйна. Причините са вътрешни, лошо управление обслужващо чужди интереси за сметка на националните интереси.

Отговори
4 3
цялата работа

цялата работа

30.05.2022 | 15:56

Да де, покрай Ковида!

Отговори
0 1
ИСТИНАТА

ИСТИНАТА

30.05.2022 | 11:08

Най-после изречена истината - войната надува инфлацията у нас, а не САНКЦИИТЕ, наложени на руските агресори!

Отговори
5 5
Каква истина си бе мръсен продажник

Каква истина си бе мръсен продажник

30.05.2022 | 17:01

Ако не бяха мръсните фашистки санкции срещу европейците сега нямаше да плащаме за литър бензин 3. 50 лв гад мръсна!

Отговори
2 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?