Следвайте ни

КЦМ вдига производството с 25% с нова инвестиция за 65 млн. евро

Лиляна Павлова подписа договора за кредит на пловдивската компания като вицепрезидент на ЕИБ

viber icon

Нова инвестиция на стойност 65 милиона евро обяви вчера едно от най-големите предприятия в региона - КЦМ АД. Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ предоставя заем на българския производител на олово и цинк, за да повиши производството си с 25%. Любопитно е, че подписаният договор с пловдивското предприятие е първият за Лиляна Павлова в качеството <210> на вицепрезидент на банката на Европейския съюз.

КЦМ АД ще използва заема от ЕИБ за модернизиране на технологиите на компанията в периода 2020-2023. Проектът включва разширяване на завода за рафиниране на олово и благородни метали, както и модернизиране на  инсталацията за електролиза на цинк. Благодарение на него ще се увеличи с 15% капацитета на рециклиране на различни видове оловни и цинкови вторични суровини. В момента вторичните суровини са около 20% от произведените олово и цинк. Дял от 35% е висок за стандартите на ЕС: други европейски комбинати за цинк и олово използват не повече от 10-15% вторични суровини.

„За нас понятието „кръгова икономика“ не е ново“, заяви Иван Добрев, изпълнителен директор на КЦМ АД и член на Съвета на директорите в холдинга.

Новата инвестиция бе само един от трите повода, който събра вчера в КЦМ висшият мениджмънт на компанията, официални гости и дългогодишни служители. И трите причини са част от един процес и той е прогресивното развитие на нашата компания, заяви в приветствието си главният изпълнителен директор на КЦМ 2000 Груп Румен Цонев. Официално бе прерязана лентата на реновираната сграда „Развитие“, която всъщност съществува от създаването на завода. Това е подходът на КЦМ, ние не рушим, а запазваме всичко най-добро от миналото, като го съчетаваме с модерното, обясни главният изпълнителен директор. Сградата е строена преди точно 58 години, когато стартира и производството в комбината за цветни метали и е емблематична за корпоративната история - тук са съставяни плановете за развитие на компанията, оттук са движени големите проекти, разказа още Румен Цонев.

Третата причина за празничния ден в КЦМ вчера бе издаването на книгата „ТОРП - проектът и ние“. Проектът ТОРП /Технологично обновление и разширение на производството“ стартира в КЦМ през 2008 година и се искаше много кураж да не спрем още тогава, когато целият свят изпитваше на гърба си тежестта на кризата, се пише в предговора на изданието. Със заем от близо 200 милиона евро /от ЕБВР и УниКредит Булбанк/ беше създаден нов завод за производство на олово и модернизирани и надградени мощности за производство на цинк. Това е може би най- добрият индустриален проект в България за последните 15-20 години, е посочил бившият главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян в книгата. В онзи момент именитият банкер публично опроверга всички, които казваха, че приватизацията и РМД-тата са лошо нещо, защото по думите му „всичко зависи от хората“.

= Всички искат КЦМ = 

Трима кметове - на Пловдив Здравко Димитров, на Асеновград Христо Грудев и на община Куклен Мария Белчева и заместник областният управител Петър Петров уважиха корпоративното събитие на КЦМ. Здравко Димитров посочи, че компанията дава добрия пример за развитие и той трябва да се следва. Христо Грудев пък си припомни времето, когато беше зам. областен управител на Пловдив и посети за пръв път предприятието. Още през 2012 година знаех, че вие сте технологичен гигант, обърна се той към домакините. И допълни, че в Асеновград считат комбината за цветни метали за „свой“, защото дава хляб на голяма част от жителите му. В групата работят близо 1900 служители, като в огромната си част са от Пловдив, Асеновград и Куклен, но по регистрация комбинатът се води на територията на община Куклен.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?