Следвайте ни

С диетичен шоколад и вино от водорасли тръгна Агра 2019

Диетичен шоколад и синьо вино с екстракт от водорасли е хитът на международната селскостопанска изложба Агра 2019, която се откри паралелно с „Винария“ и „Фудтех“ в панаира. В петото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване се представят 68 иновации, от които 15 световни и 11 европейски. Шоколадът LyoCrunch и виното Спирулина са най-новите иновативни продукти, с които се представя Институт по криобиология и хранителни технологии – София – част от Селскостопанска академия.

 

Старт на проявите даде министърът на земеделието Румен Порожанов. Той увери, че  плащането на обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци може да се изтегли през март вместо април, както е по индикативния график. Порожанов изтъкна, че през годините изложбите  “Агра”, “Фудтех” и “Винария” в Пловдив постепенно се нареждат сред най-престижните прояви в Централна и Източна Европа.

 

На Винария 2019 може да се дегустират напитки както на изгряващи имена и марки, така и от известни компании. Купажи от биомалина и биоарония с мавруд, е световна новост, изложена в Града на виното. Изложбата „Фудтех“ отчита два пъти повече фирми в сравнение с миналата година.

 

На тазгодишното издание участват 400 директни изложители от 19 държави, 55 са новите фирми, а а 22 се завръщат. Мегафорумът ще продължи до 24 февруари. Тогава ще бъдат изтеглени печелившите талони от анкетата за посетители, а трима от тях ще получат награди - бензинова косачка, водоструйка  и електрическа фреза, осигурени от Международен панаир Пловдив.

Снимки от Наташа Манева

Мария Петрова

Ръководител екип „бизнес“

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?