49
Следвайте ни

С COVID сертификат в мола - по един-двама клиенти в цял магазин СНИМКИ

viber icon

Ден първи от въвеждането на „зеления сертификат“ - моловете са си на мястото, отворени са, музиката озвучава коридорите, подът е излъскан до блясък, всичко си е точно както вчера. Липсват само две неща – глъчка и клиенти. 

Охранители в костюми и баджове стоят на двата входа на мол „Марково тепе“. Първият им въпрос винаги е един и същ: „Бихте ли си показали зеления сертификат?“ Отговорите обаче варират от примиреното „да“ и бърникане по джобове и чанти за хартиено копие или в телефона за дигиталното, до откровени караници: „Ама аз съм само до аптеката вътре“, „Трябва да си платя сметката за мобилния“, „Отивам до хранителния магазин, за там сертификат не ми трябва“. Гардът обаче не губи самообладание и търпеливо обяснява кои документи са допустими за „вход“ според заповедта на здравния министър. Засега хората без сертификат не могат да влязат дори до аптеката, тъй като тя се намира на първия етаж на търговския обект. Търсим начин да  осигурим изолиран достъп поне до „Билла“ за хората, които не разполагат с документи, това ще е едно улеснение за нашите клиенти, разказва Ивелина Начева от отдел „Маркетинг“.

Управата на търговския център наистина се е постарала да направи нужната организация за контролиран достъп, спазвайки всичко в последната заповед на министър Кацаров. Неваксинирани, непреболедували Ковид-19 и такива без валидни тестове не могат да стигнат дори и до подземния паркинг. Там друг служител проверява документите както на шофьора, така и на пътниците в колата, преди да вдигне бариерата. Днес за няколко минути три коли се наложи да правят обратен завой, тъй като нямат право да влязат на територията дори и на подземния паркинг, тъй като и той се води прилежаща площ към мола, видя екип на „Марица“. 

Охранителите нямат право да изискват лична карта, за да сверяват данните с тези на зеления сертификат. И не го правят. Деца и младежи до 18 години са изключени от заповедта и влизат без нужните документи, така че по обяд молът се напълни с ученици от околните училища. Другата голяма група клиенти в обедните часове бяха чуждестранните студенти от Медицинския университет, които ни най-малко не се учудиха на изискването за COVID-сертификат и с отработен жест си показваха телефоните един след друг. 

В някои от магазините персоналът бе инструктиран да прави вторична проверка за зелен сертификат. Никой от посетителите не се възпротиви да извади за втори път ценната хартийка.

Както се очакваше при 20% ваксинирани българи, които на теория могат да ходят по молове, огромните търговски площи изглеждаха призрачно пусти. Малка част от магазините днес не бяха отворили, вероятно по причина, че персоналът не е могъл да отговори на новите изисквания за толкова кратко време. Аз лично сутринта минах на тест, за да мога да дойда на работа, разказва продавач-консултант от голяма верига. Той ще е валиден и утре, но за да дойда вдругиден на работа отново първо трябва да мина през лаборатория, допълва личният си план служителят. 

В мол „Плаза“ пък вече имат мобилна лаборатория за тестване, разположена до централния вход. Отне ни доста време и усилия, признава мениджърът Александрина Янева, но сега има възможност служителите да се тестват непосредствено преди работа на преференциални цени. Клиентите на търговския център също са добре дошли. Цената на антигенния тест за тях е 25 лева. Има създадена организация чакащите резултатите от тестовете си да не се смесват с клиентите, които влизат в мола със зелен сертификат, уверява тя. Резултатите излизат за 15 минути. Днес само един магазин в мола не е успял да се съобрази с новата реалност и е останал затворен. 

 В мол „Пловдив“ пък достъпът до паркинга е свободен, контролът идва на вратата на търговския център. Почти всички магазини отвориха днес при тези чрезвичайни обстоятелства, при някои се случи малко закъснение заради висенето по опашки за тестове на служителите, разказа Татяна Гълъбова, мениджър на мола. Посещаемостта беше ниска, призна тя, но пък в такива условия се пазарува много комфортно, намери един плюс на ситуацията дамата.  

Снимки от Наташа Манева

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

ааааааааа

ааааааааа

22.10.2021 | 10:58

Измислици фалшификации подлоги .докога?????

Отговори
4 0
...

...

21.10.2021 | 20:59

Днес бях в мола, ами супер е, тихо, спокойно, няма ги цървулите, дано така да си остане.

Отговори
8 24
ГЮРО

ГЮРО

21.10.2021 | 20:23

Важното е хората да бъдат тормозени максимално. На никого не му пука за здравето и живота на българина. Иначе как да приемем пълното мълчание за катастрофата у нас още ПРЕДИ Ковид аферата - общата смъртност у нас към 2017 г. е била 1638 души на 100 хиляди население, докато в една Испания това число е ДВА ПЪТИ по-ниско, 800 души на 100 хиляди. И това не притесняваше никого нито тогава, нито сега, когато освен Ковид друго не съществува.

Отговори
37 4
Здрасти

Здрасти

21.10.2021 | 18:06

Моловете празни, няма лошо. Кой сега ще купи скъпите стоки и грозните парцали? Хайде сега да видим и откъде ще си платят наемите онези дето изпълняват някакви заповеди които са противоконституционални и незаконни.

Отговори
42 6
ОПТИМИСТ

ОПТИМИСТ

21.10.2021 | 16:50

Стискайте зъби, към 2030 г нещата ще се нормализират. Прогнозата ми е, че и при 100% ваксинирани ще си живеем с вируса и ще умшрат хора. Какво ли ще ни лъжат догодина?

Отговори
45 9
юхууу!

юхууу!

21.10.2021 | 16:42

Супер, най-накрая разкараха Ганчо от мола.

Отговори
22 18
Е мола е скъпо .

Е мола е скъпо .

21.10.2021 | 16:36

А и децата сега като свършат училище ще го напълнят . Няма се косите.

Отговори
18 4
Юлия Р.

Юлия Р.

21.10.2021 | 17:11

Ще го напълнят другия път. Те не са ваксинирани.

Отговори
9 22
За лица

За лица

21.10.2021 | 17:25

Под 18 години ме се изисква зелен сертификат . Ама ти си пр0ста п@тка. Гледай боба да не загори и когато говорят мъже заминавай в мазето да претакаш зелето . П@ча .

Отговори
16 13
да де

да де

21.10.2021 | 18:59

Но в мола не могат да ходят непълнолетни без придружител

Отговори
9 6
Алоуууууу

Алоуууууу

21.10.2021 | 20:23

ШЕБЕК !!!!!!!!! Молът не е бар , не е казино и на входа никъде не пише забранено за непълнолетни без придружител. Дейб@ аз тая пр0ста сг@н .

Отговори
3 2
С.В.

С.В.

22.10.2021 | 11:54

Не знам кой е прост ама това го пише в заповедта още преди няколко дни и не е отменено. Така чене се прави толкова умен ами чети и мисли.

Отговори
2 1
С.В.

С.В.

22.10.2021 | 11:56

Боже какъв умниксе пръкнал. Не се иска зелен сертификат но не се допускат без придружител.

Отговори
2 0
Ну ,погоди!

Ну ,погоди!

21.10.2021 | 16:35

Тестове....сертификати...бар кодове....най -добре ще е през ветеринарния....по един маркер на ухото....и в стадото обратно. За съжаление и стада не останаха. То не бе птичи, свински...говежди...кози и овце...сега е ред на човеците...хората...

Отговори
51 5
С.В.

С.В.

22.10.2021 | 12:01

Да вие си ги избирахте и президента и той си назначи всичките некадърници. Напълно си заслужаваме всичко. Ами сега отидете пак да гласувате за льотчика и следващите 1 -2 години няма да ни има.

Отговори
3 2
Шопинг маниак

Шопинг маниак

21.10.2021 | 16:16

Идеално, значи, за шопинг - тихо, спокойно и без блъскащи се и шляещи се безцелно индивиди...

Отговори
31 13

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?