Следвайте ни

С 1000 броя женски и 20 мъжки овце породата оцелява

viber icon

Доц. Васил НИКОЛОВ, директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството

- Доц. Николов, застрашени ли са от изчезване белите и ваклите Маришки овце?

- Тези две породи се отнасят към местните автохтонни породи, които са под контрол на Агенцията за селекция и репродукция. В сравнение с други породи те са най-малко застрашени благодарение на доц. Димов от катедрата по животновъдни науки в АУ, който води работа с тези овце десетки години. Той успя да ги издири и запази, благодарение на което в момента има по-голямо поголовие. Това със сигурност  ще ги извади зад чертата на застрашеност, защото съгласно Класификацията на ФАО, когато животните са под 1000 бр. женски и под 20 мъжки, тогава те са застрашени от изчезване. От друга страна, благодарение на добрата работа на дружеството за отглеждане и развъждане на Маришките овце се показва по какъв начин трябва да се действа, за да се спасят тези местни породи.

- Какви са проблемите на овцевъдството в България?

- Считам, че за бъдещето на овцевъдството трябва да се ориентираме и да възродим местните породи овце. Естествено, не можем да конкурираме нито Австралия, нито Аржентина, нито бившите съветски републики по вълнодайни качества на овцете и да развъждаме мериносови овце. Трябва да се върнем към българските породи, които са типични - бялата и вакла Маришка овца, каракачанската, по която много сериозно се работи за нейното оцеляване, както и за медночервената Шуменска овца, Карнобатската овца и др. Водеща порода също е Черноглавата планинска овца. В последно време се обръща внимание на някои породи, като Средностаропланинска, Средно- и  Източнородопска и т.н. Но при тях трудно може да се говори, че са типизирани, за разлика от бялата и ваклата Маришка овца.  Затова трябва да издирим и да възстановим типичните. Това е нашето бъдеще. Трябва да се ориентираме да развиваме млечното овцевъдство на основата на местните породи овце.

- Къде е мястото на българското животновъдство в Европа?

- Ситуацията е много е сложна. В Западна и Северна Европа се отглеждат основно породи за месо. В много малко европейски страни се доят овце, главно около Средиземноморския басейн и в Германия, където се гледа Източнофрезийската овца. И не само в Европа, малко се доят овце и в Мала Азия, и Грузия, именно затова трябва да се ориентираме към млечното овцевъдство. От него се получават уникални продукти, които се търсят на пазара. Най-тежкото в сектора обаче и въобще при работата с млечните овце е дефицитът на работна сила - овчарите. Голям проблем е остарелият метод на доене. Почти в цялата страна овцете се доят ръчно, това е един изключително трудоемък процес, затова селекцията трябва да се насочи към усъвършенстване на вимето, за да се пригоди към машинно доене.

 

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?