Следвайте ни

Русия влиза сред топ производителите на процесори

viber icon

През последното десетилетие Русия прави сериозни стъпки в дигиталното развитие и обособяването на високите технологии. Те стават устойчив сектор в бизнеса и икономиката на страната. В различни хайтек проекти, подпомагани от Министерство на промишлеността и търговията, са финансирани над 140 високотехнологични компании с над 50 млрд. рубли.

Разработката на руските процесори от следващото поколение „Елбрус-16С” ще приключи през декември следващата година. Това съобщиха медиите в страната, позовавайки се на изявление от пресслужбата на руската технологична компания "МЦСТ".

Серийното производство на Elbrus-16C, който поддържа хардуерна виртуализация, ще започне през 2022 г. по 16-нанометров технологичен процес. Вероятно поръчката ще бъда възложена на тайванската компания TSMC, тъй като Русия може да произвежда в момента чипове по технологични норми, не по-тънки от 65 нанометра. 

След края на разработката документацията ще бъде архивирана, а окончателните данни за производството ще постъпят в завода за фотомаски, по които ще се изготви микросхемата.  По план етапът на разработка трябва да приключи през декември 2021 г., а пускането на серийно производство ще отнеме до шест месеца, поясняват от "МЦСТ".

Междувременно тази година се очаква компанията  да пусне процесора Elbrus-8SV, който се явява подобрена версия на Elbrus-8C. Чипът ще предложи увеличената честота на ядрото - до 1,5GHz, поддръжка на DDR4-2400 RAM до 64GB и значително увеличена обща производителност благодарение на удвояването на броя на операциите на такт от 25 до 48. Пиковата производителност на Elbrus-8SV е повече от два пъти по-висока от тази на неговия предшественик, или 576 GFLOPS, спрямо 250 GLOPS, при изчисления с единична точност. Серийното производство на Елбрус-8SV ще започне през втората половина на 2020 г.

От "МЦСТ" очакват „Елбрус-16С” да има много по-голям успях от своите предшественици, които освен в Русия и някои страни от бившия Съветски блок, не успяха да се наложат на пазара заради огромните забавяния. Те превърнаха в морално остарели предишните серии, пуснати на международните пазари, съответно през 2015 и 2018 година. Така „Елбрус-16С” се очаква да бъде много по-успешен, като от руската компания посочват, че цената му ще бъде с поне 20% по-ниска от тази на подобен клас процесори от големите западни конкуренти от "Интел" и "АМД".

Един от малкото големи международни клиенти на "Елбрус" е Иран, който на два пъти купува руски процесори. Според компанията производител "МЦСТ" близо 30% от процесорите в страната от Близкия изток са с марка "Елбрус".

За пръв път Русия успя да влезе в технологичния сегмент с процесорите за компютри през 2011 година. Руските медии шумно отразиха стартирането на разработките на първите модели процесори от линията Елбрус. Чиповете Елбрус 8С и Елбрус 1С+ бяха създадени специално по поръчка на Министерство на промишлеността и търговията и представени през 2015 година Те получиха ъпгрейд през 2018 година, ала почти не оправдаха нито очакванията, нито вложените близо 2 млрд. рубли в разработката и производството им.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?