Следвайте ни

Румъния ни изпревари с две години при 5G

Десетки хиляди потребители вече ползват новата мрежа преди Испания, Италия, части от САЩ и Япония

Докато редица западни страни все още договарят оборудване за новите 5G мрежи,  Румъния се оказва сред първите страни с мрежи от ново поколение. И то не само в Европа, но и в световен мащаб. Правителството вече обяви и национална 5G стратегия, която постави амбициозна цел до 2020 година да има наличие на услуги в големите градове, като покритието на населението да бъде между 20 и 30%.

Още по-амбициозната задача на северните ни съседи е до средата на 2025 година новият стандарт да покрива не само всички населени места, ала и над 95% от територията на страната. През това време в България очакваме първите реални тестове от потребители и заработването на клетки в столицата да стане едва през втората четвърт на 2020 година. Според експертите до 2025-а в страната ни ще има между 50 и 70% покритие, а "бели 5G петна" ще съществуват дори и в населените места.

 


Една от основните причини за напредъка на Румъния е свалянето на цените за лицензите. Бившият съветник при министър-председателя беше обявил цена от 1 милиард евро за нужните честоти, при това само за един оператор. С идването на новото правителство на Виорика Дънчила регулаторът ANCOM значително понижи сумите за лицензите и в момента всички честоти, които ще бъдат ползвани от всичките 5 телекома в страната, струват 580 милиона евро.

 


Това и се оказа ключово за инвестициите на доставчиците на услуги, като два от операторите (Vodafone и Digi), които практически вече предлагат 5G на потребителите си в Букурещ и в още два големи града, са инвестирали над 350 милиона евро. Другият техен конкурент от Orange демонстрира 5G в реални условия на музикален фестивал в началото на август и практически до седмици ще стане третият оператор с мобилни услуги от следващо поколение.

 


Най-важният ход на румънските власти пък се оказва тяхната гъвкавост спрямо технологичния сегмент. В страната освободиха всички ниски честоти почти напълно. Така например най-апетитният ресурс от 700 MHz, който осигурява най-голям обхват за 5G мрежата в северната ни съседка, се ползваше изцяло от военните. Ала за по-малко от три месеца те бяха напълно освободени и към момента са  на разположение на мобилните оператори. Това не само намали разходите за оборудване, но и даде възможност още от пускането на една клетка тя да заработи в пълния си капацитет. И така се постига много по-добро покритие. 

 


Междувременено през седмицата стана ясно, че румънските власти могат да изключат Huawei от участие в така наречените "големи търгове" за изграждане на 5G мрежa в страната. Като причина се посочва подписаният от правителствата на САЩ и Румъния тази седмица двустранен меморандум. Документът беше ратифициран от румънския посланик във Вашингтон и от американския му колега в Букурещ, като това се случи след срещата между президентите на двете държави Доналд Тръмп и Клаус Йоханис в Белия дом.

 


Един от ключовите проблеми за САЩ в усилията за възстановяване баланса на търговията с Китай е телекомуникацията - и Румъния, изглежда, следва стъпките на Вашингтон. 

 

Меморандумът посочва три основни принципа, които Румъния ще прилага на бъдещия си 5G търг - доставчикът не трябва да бъде под контрола на друго правителство, прозрачност на структурата на акционерите и прозрачни корпоративни практики. Документът може да отбележи голяма промяна в политиката на Румъния след последните официални съобщения, които показват, че настоящата управляваща коалиция всъщност подкрепя присъствието на Huawei на търга.  Към момента две от трите пилотни мрежи, работещи в Букурещ, са изградени от китайския производител.

Основна причина за това остава ниската цена, която от Huawei предлагат в сравнение със своите конкуренти, както и значително по-сериозните производствени мощности, които правят и сроковете за доставка много по-кратки. Консултациите между властите в страната и представители на телекомите ще започнат в началото на септември. Но макар тази турболенция, в северната ни съседка вече десетки хиляди потребители ползват 5G интернет, преди Испания, Италия, части от САЩ, Япония и редица други световни сили. 

 

Един милион резервации за новия смартфон 

 


Продажбите на 5G смартфона Huawei Mate 20 X стартират в Китай още в началото на седмицата. Компанията обяви устройството на 26 юли и оттогава досега има направени над един милион резервации за покупка само на територията на страната. Устройството беше представено само за част от азиатския пазар, като извън Китай има още близо 200 хиляди заявки. От компанията вече обявиха, че приоритетно ще изпълняват потвърдените си предварителни поръчки, така че е възможно в голяма част от Китай устройствата да се появят в търговската мрежа около 27-28 август. Смартфонът на Huawei  поддържа изцяло 5G, а цената му на азиатския пазар без договори с телекомите е 880 долара. По-евтин модел китайският производител ще представи в началото на октомври, като се очаква цена около 500 долара.

 


В Австралия вече има и 5G хотел

 


Австралийското подразделение на китайския производител на смартфони Oppo създаде първия в света пътуващ хотел с поддръжка мобилни мрежи от пето поколение. В сърцето му са устройството Reno на компанията, 5G свързаността и технологии както за изкуствен интелект, така и за добавена реалност. Луксозният хотел поддържа последно поколение технологии като игрови услуги, използващи 5G, поточно предаване на медия без буфериране, а също приложения за допълнена реалност и функции за умния дом, сред които гласови команди, уми огледала и безжична връзка с централна система в стаята, която предлага над 750 опции, включително дистанционно пълнене на ваната в стаята, буквално минути преди гостите да се приберат. Нощувката в хотела на бъдещето ще струва 150 австралийско долара на ден.

 


Huawei изгражда мрежа в Гърция

 


Китайският гигант вече започна ударно да доставя и монтира оборудването за новите мобилни мрежи в южната ни съседка. Наскоро от Huawei започнаха тестване на 5G мрежи като част от два пилотни проекта в столицата на Гърция ​- Атина, и един в крайбрежния град Каламата. Пилотният проект в Каламата се реализира от Huawei съвместно с местния оператор Wind Hellas. Благодарение на тази инициатива Каламата стана първият град в Гърция, който „опита” потенциала на 5G мрежите. Местните телекоми са доволни от постигнатите резултати и най-вече от кратките срокове, в които китайският технологичен гигант е изпълнил условията по доставка, като това се е случило близо 11 дни преди крайния срок, което е позволило пускането на мрежите да стане седмица по-рано. 

Станимир Кронев

Редактор

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?