44

Румен Драганов: Туристическият сезон ще е силен, чакаме 5000 мексиканци в Пловдив

- Г-н Драганов, има ли нещо ново като тенденция при летния туристически сезон?

- Да, очаква се силен летен сезон. Определено има засилен интерес към пътувания след пандемията. Сравняваме се с 2019 година и очакваме ръст със 7 процента.  Миналата година морето беше малко по-слабо, но пък цялата година завърши на лек плюс - около  75 000 повече влезли чужденци. Да, минимално е. Сега вече ще са значителни ръстовете не само при морето. Идва най-вече от английските туристи, където имаме вече резервирани 240 000 седалки (б.а. - самолетни). Връща се немският пазар, силно е присъствието от Полша, Чехия, Словакия. Очаквам също повишен интерес от Скандинавските страни, също от Испания и Италия.

- Да се хвана за последните две изключително силни туристически държави. Какво привлича италианци и испанци тук, имат си море?

- Те не идват на море. Бягат от пренаселените си градове, идват тук на спокойствие.  Има ги и в Пловдив. За първи път очакваме 5000 туристи от Мексико. Те ще минат през София и Пловдив, но съчетават България с Македония или с Румъния. Или пък и трите страни.

-  Англичаните вероятно са насочени повече към морето ни?

- Всъщност на морето ни вече има англичани и поляци. Също и румънци масово. Малко са от Израел. Там спадът е от 40 процента. Но туризмът от Израел не е спрял. И очаквам през летните месеци пълни самолети. Като напече горещината, особено по-възрастните хора от Израел търсят по-хладни дестинации.

- Каква е тенденцията при българския турист, почиващ навън?

- 8 милиона българи ще излязат в чужбина тази година. Да уточним бройката - някои пътуват по много пъти. 24 милиона пък са пътуванията на българи в България. Доста нашенци не мърдат от дома по ред причини, но 4,2 милиона българи пътуват средно около 6,4 пъти годишно. 

- Къде в чужбина ходи българинът най-често?

- На първо място е Турция заради шопинга всеки уикенд. После идва Гърция с годишно 1,2 милиона българи (б. а - по същата методика). Но пък същата бройка гърци идват тук. Имаме паритет. Иначе най-много у нас идват румънците - 1,5 милиона.

- Всички ли румънци влизат в бройката, защото всички сме виждали многобройните коли, които просто ни пресичат от Дунав мост на път за Гърция?

- Вижте, националната статистика отчита у нас само 3400 места за настаняване в България. В booking те са 17 300, а в системата към Министерството на туризма са 26 000. Иначе турист е само когато нощува у нас. Ако само преминава, е екскурзиант или еднодневен посетител, но при условие, че подпомага местната икономика - говори по телефона или дори яде само една чорба. 

- Е, все ще спре някъде човек до тоалетна от Русе до Кулата!

- Може и безплатно. (Смее се.) На тревата, което не подпомага местната икономика. Това е сръбската система - те я наричат „Ово све е тоалет“. 

- Къде обичат да ходят чужденците в България?

- Продуктово е много различно. Едни идват на море, втори на СПА, на планина, културен, винен туризъм, екотуризъм, селски. Всеки търси нещо.

- Кой курорт атакуват масово тези 240 000 англичани например?

- Там, където има бира. Защо не в Пловдив. Ако един пинт бира е под едно евро, ставаш техен човек. 

- Как са цените по морето ни това лято?

- Цените са много добри, защото имаме свръхпредлагане. Нямам как някой да ги вдигне. Ще ви кажа, че кисело мляко, което купуваш в кварталния магазин в София, в Слънчев бряг е с 20 стотинки по-евтино. 

- Това е хит!

- Има 10 супермаркета един до друг в Слънчев бряг, за разлика от вашата улица.

- А при хотелите?

- Същото е. Битката за хора е жестока. Цените са много различни и има за всеки. През уикенда и през август са най-високи. Има стая към морето, отзад, до асансьора, до вентилатора на ресторанта, където е по-евтино. Абсолютно всеки може да си избере цена.

- Ще стане ли по-дълъг сезонът на морето, защото напоследък септември е топъл, а ми направи впечатление на по-миналата „Аполония“, че по плажовете около Созопол масово всичко затваряше при идеално време за плаж?

- Не, няма да се случи. Винаги в началото всички са с големи очаквания за много пари и любов. Но в края са омърлушени, защото не се е състояла любовта, а парите са похарчени. Откъдето дошло - там отишло.  

- Иначе пък е разкошно преди и след сезона на морето ни, така че нека всички опитат!

- Птиците не гнездят според хубавото време, а имат сезон. Същото е и с хората. Но тази година и морето, и планината ще са пълни.

 


Доцент Румен Драганов е в туристическия ни бизнес от 1969 година, когато започва като пиколо в Слънчев бряг. Минава през абсолютно всички нива, включително и заместник-министър. Към момента е шеф на Националния борд по туризъм и преподавател в два университета.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
3 коментара
ЕЛ ЧАПО

ЕЛ ЧАПО

31.05.2024 | 20:39

СЪС ИЛИ БЕЗ ХЕРОИН

Отговори
0 0
Турист.

Турист.

30.05.2024 | 14:59

Драганов - маймуна грозна. Защо не с ехванещ ти да работиш, а само даващ акъл. Докато има такива кати теб в туристическият бранш той никога няма да се оправи. Българските хотелиери за нищо не стават, само крадът и лъжат. Затова призовавам българските граждани ДА НЕ посещават българското черноморие. Ходете в Гърция, Турция, Кипър и навсякъде другаде, където ще се чувствате уважавани и ценени, Особенно в Кипър.

Отговори
5 1
Густо майна

Густо майна

29.05.2024 | 15:52

Само те ни липсваха

Отговори
4 1

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?