Следвайте ни

Румъния ни удря рамо в битката срещу пакета „Мобилност“ на ЕС

viber icon

Румънското правителство обяви, че се присъединява в усилията на съседска България срещу пакета „Мобилност“, който засяга правата на превозвачите на дълги разстояния, предаде АПП.

„Днес Румъния сезира Европейския съд за отмяната на три мерки от плана, които са ограничаващи и диспропорционални“, съобщи външният министър на страната Богдан Ауреску.

Букурещ заплашва да заведе дело в Европейския съд, още от когато пакетът „Мобилност“ беше подписан през юли от членове на Европейския парламент въпреки протестите от страна на източните страни-членки. Според Румъния пакетът е дискриминационен. Представители на местния Съюз на превозвачите прогнозират спад от 14% на приходите и че 200 000 работни места ще бъдат поставени под риск.

По-рано в сряда българското правителство също обяви, че ще се обърне към Европейския съд.

Според вносителите на пакета от мерки той гарантира  минимални работни стандарти в целия ЕС, пише manager.bg. Едно от изискванията е транспортните компании да гарантират, че шофьорите им ще се връщат в родината си поне веднъж на всеки три или четири седмици.  Също се установяват задължителни седмични периоди, в които шофьорите трябва да почиват извън превозното средство в хотел,  осигурен от компанията.

Също така товарните коли трябва да се връщат в базите си веднъж на всеки 8 седмици, което според компаниите обаче ще има негативен ефект на околната среда.

 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?