Рязко поскъпват таксите за строителство в Пловдив, вижте с колко

От днес таксите за строителство в Пловдив се вдигат петорно, след като влиза в сила решението на Общинския съвет, гласувано на сесията на 14 май т.г. Така фирмите вече ще плащат по 5 лв. на кв. м за строително разрешение на обект. До момента таксата беше 1 лв. на кв. м, като тази цена се запазва единствено когато се издават строителни разрешения за къщи-паметници на културата, както и при мерки по енергийна ефективност.

Досега строителите под тепетата плащаха най-ниската цена спрямо останалите големи градове от страната и изоставането беше солидно. Във Варна таксата е от 1,35 до 8,10 лв., в Бургас до 7 лв., а в София от 5 до 14 лв. на квадрат.

Вдигането на тарифата е пряко свързано и ще окаже влияние и върху презастрояването на Пловдив - това именно е

един от мотивите на местната администрация

за вдигането на таксата. В бъдеще градската управа планира да въведе и райониране в цените на строителните разрешителни, като в центъра на града ще е най-скъпо.

Според хора от бранша обаче промяната е много рязка.  "Това би могло да става по-плавно и всяка година по-малко. Сега от 1 лев цената скочи на 5 лева, което е драстично", каза ​пред „Марица” Любка Кемерова от строителна фирма „Линер”. Дамата обясни, че при малките обекти това увеличение няма да има голямо значение, но при такива с РЗП от и над 10 000 кв. м вече е проблем за строителите. „Като начална инвестиция по-високата цена

би затруднила строителите, но едва ли ще ги спре

или ограничи да продължат да строят”, смята Кемерова.

„Ако погледнем цифрите, изглежда фрапиращо", коментира предприемачът Христо Томов, собственик на „Стройколукс”. От друга страна обаче, според него тези 4 лева разлика дават прекалено малко отражение в общата строителна стойност, за да бъдат нещо толкова значимо.

С новото решение отпадна и таванът от 7000 лв. за целия строеж, както беше досега. „Тук мисля, че решението е справедливо. Въпреки че аз съм от най-засегнатите в случая, мисля, че големите проекти трябва да плащат пропорционално според квадратурата”, каза предприемачът.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

01.09.2020 | 09:57

Нали се сещате кой в крайна сметка плаща тези такси? Общината обира гражданите си, както и новите съграждани.

Отговори
5 1
Хихихи

Хихихи

01.09.2020 | 08:39

Я идете в махалата, да видите как се строй без такси. Поне тъпия Българин да се научи, че явно е прост. Циганин строй кадето си иска. За него таксата е 0лв. Там контрол НЯМА, Там проверки НЯМА

Отговори
10 2

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?