Следвайте ни

Ройтерс: Българската икономика с невиждан ръст насред кризата

viber icon

Българската икономика през второто тримесечие на 2021 г. нарасна с 9,6% спрямо същия период на 2020 г. Това е невиждан ръст от 2000-та година насам, но той се дължи на изключително ниските начални нива, защото пандемията порази икономиките на ЕС много силно именно през април-юни 2020 година. Това се казва в анализ на агенция Ройтерс, посветен на икономическото оздравяване на Централна Европа през второто тримесечие, пише БГНЕС. 

Възстановяването на Централна Европа се ускори през второто тримесечие, облекчаването на ограниченията за блокиране помага да се компенсира забавянето на производството заради глобалните затруднения в доставките.

Унгарската икономика нарасна с 2,7% през второто тримесечие спрямо първото. Тя оглави растежа в региона, чиито икономики набират по-висока скорост година след като пандемията от коронавирус ги удари тежко.

Повишаването също допринася за ценовия натиск в региона и Централните банки на Чехия и Унгария вече започнаха да повишават лихвените проценти, за да контролират инфлацията.

Тримесечният икономически растеж на Унгария изпревари този в съседна Словакия и Румъния, които според предварителните данни, са отбелязали ръст от 2% и 1,8% съответно.

Българската икономика е нараснала с 0.4% през второто тримесечие на текущата година.

Миналата седмица най-голямата икономика в региона - Полша, отчете 1,9% ръст на тримесечна база, докато чешкият тримесечен растеж е под очакванията от 0,6%.

„Все още наблюдаваме силното представяне на промишлеността, а също и възстановяването на вътрешното търсене“, каза Юрай Котян, отговарящ за регионалните макроикономически изследвания в банка „Ерсте Груп“.

Най-големият риск е разпространението на варианта на коронавирус „Делта“ заедно с глобалните проблеми, свързани с доставките, добави той.

На годишна база икономическият растеж на Унгария достига 17,9%, а на Румъния – 13%. Това са най-високите показатели и се доближават до рекордите, които двете икономики регистрираха през 1996 г. Словашкият ръст е 9,6% и е най-висок от 2007 г. Българската икономика също се увеличи на годишна база с 9,6%, което е най-високият показател от 2000 г.

Ниската база беше основният фактор, тъй като икономиките на Централна Европа бяха ударени през второто тримесечие на 2020 г., когато много заводи затвориха, за да се спре разпространението на коронавируса.

Производителите се научиха да се адаптират и останаха отворени през следващите вълни на пандемията, въпреки глобалните затруднения в доставките и транспорта, както и недостига на компоненти, което принуди някои от автомобилните производители да намалят своето производство.

През второто тримесечие постепенното отваряне на магазини и ресторанти засили икономическата активност.
„Повторното отваряне на икономиката имаше положителен ефект върху всички клонове на (унгарската) икономика“, каза Гергели Супан, анализатор в Takarekbank в Будапеща.

През юни Унгария стана първата страна-членка на Европейския съюз, която започна да затяга паричната политика, последвана от Чехия. В Полша са по-предпазливи, защото не искат да попречат на възстановяването, но някои политици не изключиха увеличаването на лихвения процент през ноември.

В Румъния анализаторите са разделени по въпроса и смятат, че това може да стане в края на ноември или началото на следващата година. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (11)

ГОНДО ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ

ГОНДО ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ

19.08.2021 | 11:36

Вярно етова нямя очевидни кражби

Отговори
0 0
ГОНДО ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ

ГОНДО ОТ ДОЛНО НАНАГОРНИЩЕ

19.08.2021 | 11:35

Вярно е това нямя кражви .Нещата са наред

Отговори
0 0
Нали

Нали

18.08.2021 | 14:41

Това е инерцията от управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов! Лошата новина е, че тази инерция се губи със страшна сила! Първите лястовички от рецесията предизвикана от комунистическият метежник Румен Радев са налице, галопираща инфлация, двойно повишени сметки на тока, скок на безработицата заради спрени инфраструктурни проекти, сериозен скос на необслужваните кредити а върхът на черешката е ВСЕ ОЩЕ НЕ ПОДАДЕН ПЛАН ЗА ВЪЗТАНОВЯВАНЕ пред ЕС! За сравнение гърците вече изгърмяха 50 МИЛИАРДА ЕВРО! И всичко това е само за да се спаси гъза на Радев от обвинение за държавна измяна и да се измъкнат олигарсите от затвора! Българи, докога ще чакаме, да се вдигаме и да изчистим гнойта от тялото на майка България! ИМПИЙЧМЪНТ!!!!!!!

Отговори
7 3
Пешо

Пешо

19.08.2021 | 08:59

Посмали манго.

Отговори
1 0
триглавата ламя на пловдивския просперитет

триглавата ламя на пловдивския просперитет

18.08.2021 | 13:05

Нормално, то така едно време: Тотев, Стоянов и още някакъв от някаква си фирмичка Индъстри уоч, постоянно лееха дитирамби за пловдивската икономика, някакъв английски вестник също, колко му е да се сетиш, че всичко е ПиАр и че са кихали!

Отговори
3 3
Атанасов

Атанасов

18.08.2021 | 13:04

Махна се крадливата тиква и икономиката тръгна нагоре.

Отговори
7 8
Смях

Смях

18.08.2021 | 10:44

Някой е изкарал от задника си тази информация. В България икономика няма. Прекупуване,препродаване... Абе тъпани,няма производство. Това е платено,за да се напише. Лъжа и измама!!

Отговори
15 12
Тиква

Тиква

18.08.2021 | 10:42

И Борисов и т ъпаните,които му лижат г ъза,да вървят при работниците,които са без заплати точно заради договори по времето на шизофреника Боцко. Всички близки на починали от ковид да отидат пак при него,да за го питат как така обгрижваха него,а болните умираха по стълбите. Да питат к ретена как се контролираше пандемията? По- прост министър-председател не сме имали. Сега остана само да лежи в затвора.

Отговори
12 19
Нали

Нали

18.08.2021 | 15:05

По времето на Бойко Борисов всички си получаваха заплатите редовно а заплатите растяха регулярно! Цените в на тока, бензина и продуктите в магазините бяха достъпни дори и за най-бедните, спестяванията на населението скочиха на над 90 милиарда лева! Откакто имаме служебно правителство на Радев нещата вървят към пропастта! Гледали сме го този филм при Луканов и Виденов, както и при всяко управление на червените боклуци! Нима си мислиш, че като червен трол една хипер-инфлация ще те подмине? Изкарай си главата от гъза на Румен Радев и погледни истината в очите! Само Бойко Борисов е способен да изведе България от блатото в което затъва със страшна скорост!

Отговори
7 5
хайде сега

хайде сега

18.08.2021 | 10:34

НЯКОЙ ДА ПОЧНЕ ДА РАЗКАЗВА КОЛКО ЛОШ БИЛ БОРИСОВ!! Имаше стабилност и сигурност!! И ПАК ЩЕ Я ИМА, КОГАТО ВСИЧКИ ПАВАЖНИ ИДИ-ОТИ ОТШУМЯТ В КАНАЛА!!

Отговори
16 12
Тиква

Тиква

18.08.2021 | 17:12

Така е помак. Аре сега бягай в помашкото село Кръстава да му целунеш ръката, може да ти подхвърли и някое евро.

Отговори
3 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?