Следвайте ни

Ровят документите на 288 къщи за гости

Бенефициент от Гургулят ще връща близо 391 160 лв.

viber icon

По заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева започнаха проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. От всички платени 746 проекта в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева. За сега не е ясно дали в обхвата на проверката попадат къщи за гости в област Пловдив.

 

Междувременно се обхождат и 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. От проверените до момента къщи за гости в районите на Чирпан, Белово, Белослав, Септември, Велинград, Хасково, Нови пазар, Берковица и Гургулят са открити нередности само в обекта на последното населено място. ЕТ „СТОЛИЧАНИ - Даниела Гергова” трябва да възстанови на 100% цялата получена по договор субсидия в размер на 391 160 лева.​

 


Инспекциите на 288-те къщи за гости целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект като място за настаняване на гости.  

 


Проверките, които се правят от експерти на ДФ „Земеделие“ и на МЗХГ, трябва да приключат до 30 юни. Доклад от резултатите ще се представи в едноседмичен срок на министър Танева. 

 

Мирослав Найденов, земеделски министър от първото правителство на Бойко Борисов, призова да се направи проверка и на консултантите. Според него служители на ДФЗ са ползвани именно като консултанти във фирмите, които осъществяват услуги за кандидатстване по европейски програми.

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?