Следвайте ни

Росина Петрова, "Музикаутор": Общините вече имат право на санкции за авторските права

viber icon

Пловдивчанката Росина Петрова е мениджър в отдел „Публично изпълнение“ на Музикаутор - организация на автори и музикални издатели за управление на авторски права. 

 Ще попитам и вас, защо се вдигна този шум с авторските права, след като законът е от доста години? 

- От 1993-та, да бъдем точни. Истината е, че всяка година Министерство на културата провежда най-различни кампании, те са регулиращият орган в сектора. От една страна, имат функцията да информират хората, а от друга, правят проверките. Тази година кампанията беше насочена към фризьорски салони и фитнес зали, тъй като те ползват музика в бизнеса си. Знам, че до този момент се правят само предписания. Естествено, на следващ етап ще има санкции. Но цената на лиценза е символична и това не трябва да е повод за  притеснение за фризьорските салони.

- Горе-долу колко от обектите, които трябва да плащат авторски права, го правят, като отчитаме и наличието на сив сектор във всяка област?

- Законът оказва всяко публично място. Хотели, ресторанти, заведения, барове, ледени пързалки. Транспортни средства, ако се замислите. Дори полянки и градини. Всеки обект, който хората достъпват свободно, съответно трябва да урежда правата за музиката. Трудно е да се каже, но много над 100 000 са търговските и туристическите обекти в България. Ние сме покрили около 20 процента.

- Каква е събираемостта? 

- Хората се научиха. 80 процента от лицензираните обекти си заплащат правата. Сменят се фирми, затварят се бизнеси, поради което други не плащат. Има една малка част, която директно отказва, при тях се стига до събиране по съдебен път. Това е нормалната логика навсякъде по света. Особено авторите, те нямат възможност да изкарват по друг начин пари от музиката си. Има автори и изпълнители едновременно, които правят концерти, получават хонорари. Но един текстописец! Представете си  - влиза в заведение или салон, слуша как се върти негова песен. И не получава стотинка. Първо, не е морално. Второ, занимавайки се с тази дейност основно, няма да има друг приход, освен чрез дружеството, което го представлява.

- Да дадем пример​ - колко ще трябва да плаща класически квартален салон с по  една фризьорка и маникюристка и кафене с 5-6 маси?

- "Музикаутор" и "Профон", ние сме двете страни на една монета, стартирахме платформата MusicPro. Всеки клиент може да влезе на сайта www.musicpro.org и да изчисли на годишна база колко ще му струва. Тези авторски възнаграждения са за целия световен репертоар ​- радиа, телевизии, интернет платформи. Конкретно, фризьорски салон от споменатия тип ще плаща 130 лева с ДДС на година. За малко кафене - тарифите са направени според спецификата на бизнеса, ще плаща около 1,50 лева на столче месечно. Отделно, има допълнителни отстъпки, например за малки населени места, където няма толкова клиенти. При тях е 20 процента. Същото важи и за новорегистрирани, като целта е да бъдат насърчавани.

- Колко получава известен музикант годишно от тези права, да не 

споменава​ме име, че ще излезе ровене в джоба? 

- Зависи от процента на обхванати обекти, разбирате, че ако се стигне до 100 процента, сумите ще скочат значително. На второ място зависи колко българска музика звучи. Защото ние представляваме и чуждестранни автори посредством сродни дружества навсякъде по света. Там изпращаме парите към тях, а те ги разпределят към своите правоносители. Това става чрез софтуер за разпределение.

- Наистина ли 10 души от Министерство на културата контролират всичко това?

- Всъщност два пъти по-малко са. И то не само на музика, а на всякакъв вид авторски права. От 2019 година се дадоха контролни функции на общините да проверяват за музикални лицензи. Това означава, че всяко кметство трябва да изисква сключен договор за музикални права поне веднъж годишно от собствениците на обекти. Общините също имат право да санкционират. Част от събраните средства остават в техния бюджет за култура, а останалите - в националния фонд на Министерство на културата. Съгласно Закона за авторското право и сродните му права става въпрос за по 50 процента. 

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

eheее

eheее

17.10.2020 | 14:43

И как ще стане като в някои общини кметът или негов близък има такъв обект

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?