46
Следвайте ни

Родният ловец №1 на хакери си намери нова работа

viber icon

Соченият за най-голям ловец на хакери и спец по разкриване на престъпни схеми в нета у нас минава в частния бизнес.

Гологлавият Явор Колев редовно обикаляше всички телевизии при всяка нова напаст или капан в мрежата. 

Дълги години той оглавяваше отдел "Компютърни престъпления" в ГДБОП, натрупа стаж и в ДАНС.

Бившият топ антимафиотът вече е част от екипа на застрахователна компания "Лев Инс“. Явор Колев поема дирекция „Информационни технологии и Киберсигурност”, съобщиха от компанията.

Колев напусна внезапно държавната работа в системата на МВР през есента на миналата година. По думите му защото след 22 години работа в ГДБОП и 25 г. в МВР,  е придобил право да се пенсионира и  може да реализира познанията и уменията си в друга сфера.

Няколко месеца по-късно, през ноември той беше назначен в телекома A1 да отговаря за защитата на интелектуалната собственост, като позицията беше специално създадена за него. Така за една година спецът по киберсигурност смени една голяма компания с друга.

Явор Колев е международен експерт по киберсигурност и противодействието на киберпрестъпността с над 25-годишен опит в борбата с организираната и високотехнологичната престъпност. Той създава на структурите за противодействие на кибирпрестъпността в България, като близо 15 години е техен ръководител, както в МВР така и в ДАНС. От 2019 г. е определен за национален координатор по киберсигурността и секретар на Съвета по киберсигурност при Министерския съвет.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Дии

Дии

08.10.2021 | 15:23

Явор беше полицай по душа - тъп, арогантен, некадърен и с диплома за агроном. И за да изглежда като профи си беше втълпил че постоянно трябва да носи бадж на врата.

Отговори
10 1
Биткойнър

Биткойнър

08.10.2021 | 14:40

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 8
този човек

този човек

08.10.2021 | 13:31

е луд за връзване. Преди доста години беше много зле. Сега как е - не знам.

Отговори
10 1
Батко

Батко

08.10.2021 | 13:29

В А1 главоци не търпят!

Отговори
9 0
Гулям лапач

Гулям лапач

08.10.2021 | 13:14

Нъл докато беше на Държавна хранилка този с гладката глава отгоре и още по гладката глава внетре ловец на мишоци удариха НАП и точиха данни за милиони На тоя до толкова му стига капацитета убуу да съ нарани и до тоалетната да иде за сега без придружител Да му бере гайлето новия му работодател га има артък пари да фърля на вятъра

Отговори
17 1
ген. Годжи

ген. Годжи

08.10.2021 | 12:57

При Бочо търсят гологлави спасители и страшници!

Отговори
14 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?