Следвайте ни

Родната икономика се e свила с 1,8% през първото тримесечие на годината

Въпреки това, бизнесът в България продължава да се възстановява след пандемията

viber icon

Брутният вътрешен продукт (БВП) в страната се е свил с 1,8% през първото тримесечие на 2021 година в сравнение със същия период на миналата година. От Националният статистически институт (НСИ) отчитат, че тази стойност съвпада с прогнозните. Спрямо посленото тимесечие на 2020 година, обаче се наблюдава ръст с 2,5%. 

Според статистиката спадът в периода от януари до март е за четвърто поред тримесечие, но той е най-слаб от началото на пандемията, което показва, че българското стопанство постепенно се възстановява към нивата отпреди здравната криза. 

Икономиката у нас се сви най-силно през второто тримесечие на миналата година след въведените строги противоепидемични мерки за ограничаване на първата вълна на пандемията. Тогава беше отчетен спад от 10,1% на тримесечна база и 8,6% на годишна база, което беше най-драстичният спад за повече от 20 години. 

Според данните на НСИ произведеният брутен вътрешен продукт за периода януари до март на тази година възлиза на малко над 27 млрд. лв, или средно по 3 912 лв. на глава от населението на странат. В Института изчисляват, че относителният дял на добавената стойност, реализирана от дейностите в най-големия сектор на икономиката - този на услугите, се увеличава до 71,3%.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?