46

Роди се още една държавна мегакомпания с подписа на Николай Събев

Роди се още една държавна мегакомпания. Министърът на транспорта и съобщенията подписа решение за преобразуване и одобри договора за създаване на „Национална компания Български държавни железници“ ЕАД. Преобразуването се реализира чрез вливане на „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД и на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД в „Холдинг Български държавни железници“ ЕАД и неговото преименуване,

През февруари министър Николай Събев представи бъдещото преструктуриране, част от  мащабната промяна в транспортната система на България.

Новото дружество ще оптимизира бизнес и оперативните процеси чрез цялостна реорганизация на оперативното планиране, управление и контрол на движението на пътническите и товарни влакове, посочват от ведомството. Ефектите от преструктурирането са свързани с промяна на структурата и броя на администрацията в обединената компания, намаляване на разходите и на времето за пътуване на дълги разстояния. Сред очакваните резултати са повишаване на стандарта на обслужване и осигуряване на транспортна свързаност с европейската железопътна система. Това ще се отрази положително върху себестойността на предлаганата железопътна услуга за превоз на пътници и товари, ще повиши нейното качество и ще я направи привлекателна за потребителите.

"Стъпките по оздравяване на БДЖ, заедно с новите влакове, които МТС ще придобие по Плана за възстановяване и устойчивост, ще върнат на българите удобството в железопътния транспорт", заяви министър Николай Събев.

Припомняме, че железниците са едно от основните направления, които ще се финансират с Плана за възстановяване с пари от фонда на ЕС за възстановяване на икономиката след коронавируса – за покупка на подвижен състав.

Плановете предвиждат БДЖ да излезе на печалба още през 2023 г., а до 2027 г., т.е. за пет години, да са увеличили потока от хора и товари с 50%, а в следващите години да спрат да разчитат и на държавни субсидии, за да оцелеят.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
комунист

комунист

13.07.2022 | 15:41

Поредният фоерверг.Същото като самолетна линия София- Скопие. Не зная как влаковете ще се движат по -бързо като болшинството релсов път е за 120 км. в час.Ще им монтират крила ли?

Отговори
5 2
232

232

13.07.2022 | 18:08

Освен това този пп дебил щеше да прави четирилентов път до Смолян, жп линия до Смолян, два тунела под Шипка и два моста на Дунав, простите балъци пак ли ще гласуват за фантазии

Отговори
4 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?