49

Роди се нова мегабанка: ОББ и Райфайзенбанк се сливат

КВС, собственикът на Обединена българска банка /ОББ/ придоби 100% от акциите на Райфайзенбанк България ЕАД.  Сделката включва също изцяло притежаваните от Райфайзенбанк България нейни дъщерни дружества Райфайзен Лизинг България, Райфайзен Асет мениджмънт (България), Райфайзен Застрахователен брокер (обслужващ лизинговите и корпоративните клиенти на Райфайзенбанк), както и Райфайзен Сървис.

Трансакцията е на обща стойност 1 млрд. 15 млн. евро, съобщиха тази сутрин от ОББ. Приключването на сделката подлежи на одобрение от регулатора и се очаква да стане факт до средата на 2022 г.

Райфайзенбанк България стъпва на пазара през 1994 г. Тя заема 6-то място с пазарен дял от 7.9% по отношение на активите и 8.4% по отношение на кредитите. Райфайзенбанк България оперира с мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с агентска мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. Служителите на Райфайзенбанк България наброяват 2 500 човека, обслужващи 635 000 клиенти.

Райфайзен Лизинг България е четвърта в класацията на лизинг компаниите в България (с 10.5% пазарен дял).  Райфайзен Асет Мениджмънт (България) е под №3  в класацията на компаниите за управление на активи в България (с 9.7% пазарен дял и управлявани активи в размер на 106 млн. евро), Райфайзен Застрахователен брокер, който дистрибутира продуктите на 12 застрахователни компании/ е с 1% пазарен дял. Трите големи компании плюс Райфайзен Сървис ЕООД са 100% собственост на Райфайзенбанк България.

KBC Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г.  Днес Групата присъства в България чрез Обединена българска банка (ОББ), ДЗИ (Застраховане), ОББ Интерлийз, ОББ Пенсионно осигуряване, ОББ Асет Мениджмънт, ОББ Факторинг, ОББ Застрахователен брокер и KBC Клон България. На 30 юли 2021 г. KBC придоби животозастрахователната и пенсионноосигурителна дейност на NN в България.

ОББ е сред първите 3 банки в България по отношение на активите, а ДЗИ поддържа първо място по отношение на пазарен дял на застрахователния пазар. ОББ Интерлийз заема водеща позиция в България. ОББ Асет Мениджмънт е местното дружество за управление на активи на Групата, което сега доминира на местния пазар, като над една четвърт от активите му се държат от български фондове.

Намеренията са, след одобрение от регулатора, да се пристъпи към сливане между Райфайзенбанк България и ОББ, което ще позволи на KBC да укрепи позициите си на българския банков пазар. Прогнозното обединено дружество (Райфайзенбанк България и ОББ) ще постигне 18.2% пазарен дял по отношение на активите, което е много близо до пазарния дял на пазарен играч номер 1 (19.8%) и на пазарен играч номер 2 (18.4%). Освен това, Обединената банка от ОББ и Райфайзенбанк България ще заеме 2-ро място по отношение на кредитите (17.0% прогнозен пазарен дял).

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Saindova

Saindova

06.03.2022 | 12:03

Здравейте, аз съм физическо лице, което предлага заеми с ниска лихва от 2% Тъй като съм в сферата на икономиката, предлагам заеми от 5 000 лв. до 10 000 000 лв. Моля, посочете размера на искането за кредит и неговата продължителност. Моите кредитни условия са много ясни и прости. Моят заем е много сигурен и честен. Моля, свържете се с мен на моя имейл адрес: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?

Към анкетата