Следвайте ни

Рискове на професията: Чиновниците най-застрашени от трудови злополуки

viber icon

276 служители са се контузили, докато изпълняват служебните си задължения или на път за работа в област Пловдив, показват данните на Националния осигурителен институт за първото полугодие на 2020 г. Това означава, че средно на месец са ставали по 46 трудови злополуки.

От всички 276 пострадали, които са претърпели инцидент и временно не могат да работят, 248 са получили обезщетение от държавата или това са 89 на сто от потърпевшите. Право на плащания нямат тези, които са станали неработоспособни поради неспазване на правилата за безопасна работа по тяхно усмотрение.

Жителите на града под тепетата и региона продължават да са на челните места по трудови злополуки, като само столицата, където е и най-голямата концентрация на работна сила ги бие. След Пловдивска област в черната статистика с над 100 инцидента се нареждат Варна и Стара Загора. В същото време в Бургас, който е четвъртият по големина град, са станали само 76 злополуки.

Повечето инцидентите възникват по време на изпълнение на служебните задължения, а не на път към работното място. Освен това мъжете по-често от жените претърпяват трудови злополуки. Вероятно това се дължи на по-рисковите професии, които упражняват.

По данни на Инспекцията по труда изненадващо чиновниците най-често стават жертва на инциденти на работното място.

Следващите по риск са шофьорите и металурзите . Любопитен факт е, че по-опитните служители по-често стават жертва на инцидент. Най-засегнатата възрастова група е между 38 и 60 години.

За злополуките Националният осигурителен институт е изплатил на пострадалите в областта общо 421 735 лв., като средното дневно обезщетение на човек е било 45.44 лв., а средното месечно е 657.93 лв. Изплатени са общо 9281 работни дни, като част от лицата са продължавали по няколко пъти болничния си. Най-високо дневно обезщетение взимат 34-годишните служители – средно по 64.88 лв.

Обезщетението, което се полага на претърпелите произшествие на работа, е в размер на 90% от среднодневното брутно възнаграждение на работещите.

За всяка злополука работодателят трябва да уведоми НОИ до 3 дни след инцидента. В случай, че началникът не информира института, пострадалият може да подаде сигнал в срок от 1 година. Тогава служители на НОИ и Главна инспекция по труда (ГИТ) разследват предприятието. Тези, които са избрали да бачкат на черно, в случай на злополука законово няма как да защитят правата си.

Снимка: bulgariainsurance

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

въпрос

въпрос

26.10.2020 | 08:40

злополуките при чиновниците не са ли извадени очи при бъркане в носа?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?