Следвайте ни

Рикошет от Брекзит: Пазаруването от английски сайтове рязко поскъпна

viber icon

Очаквано, пратките от Англия поскъпнаха заради Брекзит. Хаосът, закъсненията и неяснотите около документацията все още не са изчистени напълно и доста хора от нова година просто спряха да пазаруват от английски сайтове, въпреки че идваше много на сметка.

Една от големите фирми, които години наред извършваха посреднически транспортни услуги между Англия и България, обяви, че оскъпяването на пратките е около 0,30 лири на килограм тегло. Това включва допълнителните такси за митническо обслужване и ДДС. Доставките са с нов, по-дълъг срок - от 12 до 20 дни. От компанията уведомяват клиентите си, че новите тарифи важат от 1 януари 2021 г, но поради това, че служителите не са успели да предупредят клиентите си, плащането на допълнението ще е доброволно. Иначе доставката на покупките от английски магазини вече се тарифира по 3 лева за всеки започнат килограм. Това всъщност е долната граница, защото има фирми, които търсят и по 5 лева за килограм.

Пазаруването от английски сайтове бе много разпространено сред българите преди Брекзит. От 1 януари и официалното излизане на Обединеното кралство от ЕС държавата попадна в графата „трети страни” и пратките, идващи от там, подлежат на митническо представителство, начисляване на мито и ДДС. Търговските мита за повечето стоки са нулеви, но от ДДС-то не може да се избяга. Така за пратки, чиято стойност е до 30 лева, не се дължи нито мито, нито налог за добавена стойност. За колети на стойност между 30 лева и 150 евро се начислява ДДС. А за стоките, идващи като поръчка от физически лица над 150 евро, се дължи и мито, и ДДС, обясниха от пресцентъра на Агенция "Митници". Правилото не е ново, то се е прилагало и досега за всички пратки и колети, идващи от „трети страни”.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?