Следвайте ни

Резервации last minute и родни туристи спасяват зимния сезон

Новите ограничения в епидемичната обстановка доведоха до отмяна на заявени почивки

viber icon

Резервации в последната минута и осезателен спад в ранните записвания за зима 2020-2021-ва - това са новите реалности, пред които са изправени хотелиерите по зимните курорти. Лоша новина има и за туроператорите, защото около 90 процента от туристите организират ваканциите си без посредничеството им, обясни Мариан Беляков, изпълнителен директор на „Пампорово“ АД, цитиран от БТА.

Хотелите в Пампорово, Чепеларе и планинската област очакват за Коледа и Нова година главно български туристи. Оптимистичните прогнози са, че в ски курортите ни ще се насочат онези българи, които традиционно прекарват зимната си ваканция в Австрия, Франция, Италия и други европейски дестинации, смята Пантелей Мемцов, председател на Общинския съвет в Чепеларе и на Регионалната туристическа асоциация „Родопи“.

Обичайно пътуващите зад граница българи вече напълниха през лятото местата за селски туризъм в Смолянска област, обяснява Снежана Орлова, планински водач и преподавател по туризъм. По нейни наблюдения този тип летовници откриват и себе си като по-скоро спортуващи туристи, отколкото като част от обичайните олинклузив програми. Повече импровизират, тъй като и самите условия налагат планиране на почивка и ваканция ден за ден, допълва тя.

Спазвайки противоепидемичните мерки, в Пампорово трескаво подготвят новия ски сезон с множество инвестиции в дигитални услуги. Въвежда се нова платформа за директна онлайн покупка на лифт карти и ски услуги през уебмагазин. От курорта гарантират, че са взети всички мерки за сигурността на туристите в условията на пандемия. 

Спад в ранните записвания за зима 2020-21 обаче се наблюдава по отношение на всички чуждестранни пазари, обясняват хотелиери от Пампорово. Най-сериозно е намалението при британските групи, под въпрос се очертава и осигуряването на чартъри за руски туристи. И през тази зима Пампорово очевидно ще разчита на български клиенти и на туристи от съседни балкански държави.

Новите ограничения в епидемичната обстановка доведоха до отмяна на резервации за почивки в близките седмици, твърди Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс в Златоград. Около 70 на сто от резервирани посещения за ноември отпадат след новата паника около пандемията. Запазването на места за Коледа и Нова година обаче върви с по-сигурни темпове. В Етнографския комплекс отчитат около 15 процента по-слаб туристически поток през летните месеци, както и висока заетост на хотелските места през септември до средата на октомври. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?