Следвайте ни

Ресторантьорите в паника: Фалираме, ако пак ни спрат!

viber icon

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настоя в специална позиция за ясни мерки и правила, при които се затварят хотели, заведения и ресторанти или се ограничава тяхната дейност. Тя идва, след като в събота сутринта беше съобщено, че всички дискотеки, барове и други нощни заведения в София се затварят за две седмици. Решението на столичния оперативен щаб беше обявено от кмета Йорданка Фандъкова и веднага породи недоволство в бранша.

"За да има предвидимост за бизнеса, макар и в условията на глобална пандемия и динамично променяща се обстановка, според нас е необходимо да се приемат ясни правила за действие, така че инвеститорите и работещите в туризма да не бъдат "изненадвани в последния момент" с решения, заради които търпят финансови загуби. Ние сме категорични, че дори и мерките, които се предприемат към момента, да са правилните от здравна гледна точка, те противоречат на логиката и йерархията в държавата", заявиха от БХРА.

И настояха кабинетът и здравните власти да излязат с позиция при колко положителни теста и направени за какъв период от време ще ограничават работата на заведения и хотели, както и при колко положителни теста ще се възобновява работата на тези обекти.

"По този начин браншът ще може да планира своята дейност, а не със заповеди в петък вечер да се ограничава работата на бизнеси, които вече са инвестирали в наем на персонал, оркестри, организиране на събития и други, допълват от организацията", се казва още в позицията.

От организацията предлагат мерки, които доказано работят както в ЕС, така и в Русия, Турция и други страни. На първо място самостоятелните заведения, които са извън хотели, летища, автогари и жп гари, да работят поне до 24:00 ч. Тези, които са към места за настаняване или транспортни хъбове, да нямат ограничение в работното време.

В местата за настаняване, ако капацитетът в заведенията е по-голям от броя на местата в хотела, те да бъдат задължени да работят с 50 на сто от него. В случай че се обслужват единствено гости на хотела, тогава заведенията да нямат подобно ограничение.

Да се създаде единен портал, на който да се качват сигнали за неспазване на мерките, настояват от БХРА, в която членуват над 3000 представители на хотели и ресторанти. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ресторант Ковид Паника

Ресторант Ковид Паника

26.10.2020 | 11:27

В редакцията да не се надявате на армия от безработни,за да ви четат жалкото сайтче?

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?