Следвайте ни

Ресторантьорите: Политиците да пробват как се живее с 24 лева на ден

viber icon

Една от най-големите браншови организации в туризма - Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), е готова да извади хората си на протест. 

„Търпението ни се изчерпа. Предложените мерки за подпомагане на затворените фирми са неефективни, неработещи и недостатъчни. 24-те лева на ден като помощ за служители в затворени бизнеси са абсолютно недостатъчни и демотивиращи.

Предлагаме политиците, министрите и чиновниците сами да пробват да живеят с по 24 лева на ден. Това е крайно недостатъчно, защото заплатите в сектора са различни. Едни хора са получавали, осигурявали са се и са плащали данъци при 8-часа дневно на 800 лева, а други - на 2800 лева.

Тоест за тези хора е по-изгодно да останат без работа и да получават на трудовата борса обезщетение според средствата, които дълги години са внасяли в хазната заедно с работодателите им. Предложената сума от 24 лева на ден е по-малка и от досега работещата мярка 80/20.

Предвид, че минималният осигурителен праг в сектора е 800 лева, при 80/20 работниците трябва да получат минимум 640 лева помощ. Тоест в тежката ситуация, в която принудително попада бизнесът, помощта към него реално се намалява”, аргументират се оттам.

Според БХРА неработещите мерки за подкрепа ще доведат до съкращаване на персонала и фалити. Тези последици ще излязат по-скъпо на бюджета в сравнение с исканата от организациите в туризма нова мярка за подпомагане 90/0 или 100/0, смятат хотелиерите и ресторантьорите.

Според заповедта на министър Костадин Ангелов хотелите остават отворени, но те реално няма как да работят. Те имат резервации за предстоящите празници, като Никулден и 8 декември, които влизат в обхвата на забранения период за работа на ресторантите, както и за останалите дни от тези три седмици. И естествено, сега трябва да възстановят средствата на клиентите си. Защото никой не почива без храна и хранейки се в стаята си, посочват от асоциацията. 

Поставянето на над 10% от българската икономика на колене и в ъгъла не е и не може да е от полза нито за инвеститори, нито за работещите стотици хиляди във и около бранша, нито за цялата държава, а обричането на цели региони на липса на поминък, глад и обезлюдяване е абсолютно недопустимо и вредно за всички в страната, прогнозират от БХРА.

Браншът настояваше да бъде включен в Националния план за възстановяване и развитие, но това не се случи. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Ричи

Ричи

27.11.2020 | 09:20

90 на 100 са осигурявани на 610 лв., а голяма част и на 4 ч.!! Стига рекет!!! Затваряй!

Отговори
6 0
55555

55555

27.11.2020 | 09:05

Аз смятам, че те не трябва да получават никакви заплати,хонорари, бонуси и пр. нито за ноември, нито за декември!

Отговори
6 1
55555

55555

27.11.2020 | 20:39

Имам предвид министър - председател, министри, народни представители, ръководители на агенции и пр., които се издържат от нашите данъци! Да не говорим, че 40% от работещите в администрацията са за незабавно съкращение!

Отговори
0 0
Сравнението

Сравнението

27.11.2020 | 08:55

Ами 24 лева на ден са равни на мизерна порцийка калмари 200 г, бутилка вино (съвсем скромен клас!) или телешка пържола с гарнитура! Така че спрете да ревете и да изнудвате Държавата за пари!

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?