Следвайте ни

Ресторантьори в Пловдив: Това затваряне ще е фатално

В бранша са категорични, че ги ползват за опитни зайчета, подготвят национални протести

viber icon

Новината за новия локдаунд и поредното затваряне поне до 2 април на всички ресторанти и заведения за пореден път разгневи пловдивските ресторантьори и работещите в бранша. Всички те са единодушни, че правителството се подиграва с препитанието и бизнесите им. На този етап, както на местно, така и на национално ниво вече има сериозни разговори за масови протести, издадоха за „Марица“ хора от бранша.

Радостта се оказа кратка, след като първите клиенти ресторантьорите посрещнаха на 1 март, след близо три месеца в които хиляди заети в сектора останаха затворени и практически без препитание. „Повечето от нас го очаквахме. Поради някаква причина от мерките на правителството, сякаш личи, че ние сме най-големите виновници за главоломното повишаване на заболяемостта“ категоричен е Даниел Костов, който работи като управител на популярен пловдивски ресторант. 

Костов смята, че поредно затваряне от понеделник вече ще се окаже фатално за голяма част от бизнесите. „Много от собствениците взеха заеми, за да отворят в началото на месеца. Повечето хора не си дават сметка, че дори отварянето и затварянето на едно заведение е свързано с разходи. Чисто документално и счетоводно е много трудно за едно малък или среден бизнес да бъде в крак с всяка промяна“ смята Костов. 

Подобно мнение споделят и неговите колеги, както и почти всички служители в ресторантите и заведенията в Пловдив. Марта Иванова работи като сервитьорка в едно от най-големите заведения в центъра. Младата пловдивчанка твърди, че вече мисли да изостави професията си, заради огромната несигурност. 

Позицията на работещите в брашна под тепетата се припокрива и с националните нагласи на големите организации на ресторантьорите. Сдружението на заведенията в България (СЗБ) и Българската асоциация на заведенията (БАЗ) настояваха евентуалното затваряне да обхваща абсолютно всички обекти и държавни институции, а не само няколко бранша.

 "Настояваме за въвеждане на строга и всеобхващаща двуседмична карантина. Двуседмична! Нека всички заедно понесем отговорност за справянето с проблема и за неговото бързо решаване. В противен случай, ако отново само три сектора бъдат изправени пред това да понесат цялата тежест, за да постигнем неясни резултати, ние ще бъдем принудени да организираме масов протест!“

Според източници на „Марица“ се очаква до края на деня да има няколко срещи на ресторантьори и браншови организации в цялата страна, като най-късно утре сутрин да има единен план за действие и повече информация относно последващите стъпки.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (28)

алчни и нагли

алчни и нагли

19.03.2021 | 02:27

Само парите мама ви мръсна ресторантска мислете а за здравето и че умират хора не! Аз бях работник при един от вас. Съкратихте ме по най мизерния начин и написахте взаимно съгласие... мошеници мръ сни

Отговори
5 1
Гордеещата се крадла Като Еленчето Кремчето

Гордеещата се крадла Като Еленчето Кремчето

18.03.2021 | 22:11

Една еврейска крадла отново с четирибуквено кучешко име Лили след хиляди дитирамби възхваляващи еврейската пасмина окупирала България Завършва с най голяма еврейска наглост Че даже това е причина за гордост Абе Лили и всичката еврейска пасмина с кучешки кратки имена Защо бе крадло не изчезнете в Израел и там да се гордеете че сте еврей Тук трябва да се страмувате Репутацията ви е под всякаква критика По долни и крадливи сте дори и от вашите братя номади със сините венци

Отговори
4 2
правилно

правилно

19.03.2021 | 01:44

за съжаление Хитлер не ги е избил тая гад ! Това евреин е по гадно от болно куче !

Отговори
6 0
Сервиторчето

Сервиторчето

18.03.2021 | 20:21

Обещайте на Б.Б. ,че ще гласувате за него и веднага ще ви отвори заведенията.

Отговори
8 3
Replay

Replay

18.03.2021 | 20:38

Обещай на Куррнелия че ще гласуваш за нея и получаваш фалит на държавата ...епизод 3

Отговори
6 2
DANI

DANI

18.03.2021 | 19:55

ABE VAV BALGARIYA STE UJAS VSI4KI BIZNESMENNI REVAT GORKITE A NIKOI NA PITA OBIKNOVENNIYAT RABOTNIK KAK JIVEE UJAS.

Отговори
5 3
Този път яко го закъсахте Юди Паднахте си на баш Майстора Българина

Този път яко го закъсахте Юди Паднахте си на баш Майстора Българина

18.03.2021 | 19:36

Този път трябва да хванете някой имам та масово да ви покръства та за пореден път да скриете еврейската си нагла същност и да се спасите линча Български Ко си мислите че Българинаняма вашите еврейски досиета и потекло Ами туй е част от нашата национална сигурност Боклуци еврейски

Отговори
4 3
Лили

Лили

18.03.2021 | 19:31

Няма да е чак толкова фатално за ресторантите като ги затворят, казвам го от личен опит. Като бяха отворени за тези дни да не би да се редяха на опашка посетители, хората ги е страх. Фатално е че умират хора като тази майка на двете новородени дечица, така че нека бъдем преди всичко хора, колко семейства се почерниха. Тези които пишат че им бил виновен Борисов или министъра или не знам какви конспирации как биха се почувствали и дали щяха да мислят за бизнеса си, други пък за развлеченията си ако и в техните семейства не дай боже, се случи трагедия. Искам да ги питам дали си вярват те самите, че ако изберат да ни управлява например курнела или онази мутра дето се провиква мутри вън, за да седна аз мутресата, или славчовите палета, или Пинокио бойкикев и да не ги изреждам всички, та тогава вируса ще изчезне и ще настъпи един разцвет. При тази криза ни трябва човек решителен и с опит, такъв какъвто е Борисов. Такъв какъвто е и настоящия здравен министър. Гледах го днес на брифинга, умен, уравновесен, открит и много интелигентен човек е здравния министър. Не знам що за простащина са тези подхвърления за евреи, ако човека има някакъв такъв произход може само да се гордее с него.

Отговори
7 5
Лили

Лили

18.03.2021 | 19:20

Да се затворят и разните там баничарници и съмнителни производители на неопаковани закуски, дюнери, пици, печени пилета и прочие храни!

Отговори
9 4
И след това.

И след това.

19.03.2021 | 07:36

Хубаво, да затворят, но до кога? За тебе това приемлив начин на живот ли е?

Отговори
0 1
Пловдичанин

Пловдичанин

18.03.2021 | 19:13

А, големите хранителни магазини кога ще ги погнат!На касите се трупат един след друг клиенти и покупките се слагат на непочистените с дни ленти, а касиерите пипат и продукти и пари!Колички и кошници са ужасно мръсни! Не се спазва никаква дистанция!

Отговори
17 2
Пепо

Пепо

18.03.2021 | 20:49

Там е баш развъдник на вируси не само ковид...Гъчкане като сардини Особено при зеленчуците и плодовете е нещо страшно...един банан се пипа от минимум 20 човека...домати краставици чушки се избират преизбират от 100 човека на ден и после на касата с мръсната количка с мръсните пари и за финал разтоварване на всички тези неща в колата и с тези ръчички а в устата една цигара или едно хубава обърсване по устата и си 100% готов ....а после се чудим откъде го пипнах винаги носих маска????

Отговори
8 5
ИВА

ИВА

18.03.2021 | 19:01

РЕСТОРАНТИТЕ НЕ ТРЯБВАШЕ ИЗОБЩО ДА ГИ ОТВАРЯТ. РЕСТОРАНТЬОРИ , ТЕ НИКОГА НМА ДА СА ДОВОЛНИ. ПОСОЧЕТЕ ЕДИН ДА Е ПЛАЩАЛ ДАНЪЦИ КАТО СА РАБОТИЛИ НОНСТОП ПРЕДХОДНИ ГОДИНИ. ВСИЧКИ НА ЗАГУБА.

Отговори
11 3
Мутрагеньо

Мутрагеньо

18.03.2021 | 17:04

не трябваше изобщо да отваря кръчмите. Тия тип е отговорен лично за умъртвяването на поне 50 души, които трябва да го съдят.

Отговори
13 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?