Следвайте ни

Ресторантьори: Общината да преразгледа решението си за наема

viber icon

Вчерашното решение на ОбС в Пловдив за неопрощаване на наемите за заведения на общински терени стигна на национално ниво, до Сдружението на заведенията в България. В официално писмо оттам изразиха "разочарованието си" и "обидата" от ситуацията. Ето пълният текст на становището:

 "Сдружението на заведенията в България оставаме разочаровани и обидени от отношението на общинската администрация в Пловдив след вчерашната сесия, на която беше решено, че наемателите на обекти, общинска собственост, отдавани под наем с цел търговска дейност да заплащат 50% от наемите за месеците, в които със заповед на министъра на здравеопазването функционирането на обектите беше забранено. 

Това е поредното дискриминационно решение от страна на държавата, този път в лицето на местната власт, с което бизнесът е буквално рекетиран, а справедливостта неглижирана. Нелогично е наемател на общински обект да дължи каквито и да е било проценти от договорените наеми към държавата, след като същата тази държава е забранила упражняването на търговска дейност за определен период от време. Обръщаме се към всички местни депутати в община Пловдив да преразгледат своето решение и да освободят на 100% задължението за плащане на наеми за месеците, в които бизнесът не е работил. 

Наясно сме, че решенията ги взимате вие, господа местни депутати, но те трябва да бъдат справедливи и логични. Припомняме, че за първия локдаун през 2020 година, същата тази община опрости наемите за общински имоти, което беше правилно решение, но то противоречи на сегашното, взето на последната общинска сесия в града на 27.04.2021 година. Настояваме за спешни промени, както в частта с общинските наеми, така и за редуциране на таксите за тротоарно право с 50% до края на текущата година, както беше описано и в отвореното ни писмо, изпратено до Националното сдружение на общините в Република България още на 22.02.2021 година. 

Призоваваме и всички останали кметове на общини и местни администрации в България, да вземат активно участие и справедливи антикризисни мерки, с които малкия и среден бизнес да бъде подпомогнат да се изправи на крака след тежките месеци на забрана за работа."

Емил Коларов

Сдружение на заведенията в България

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?