Следвайте ни

Ресторантьорите в Пловдив: Секторът няма да издържи още дълго

viber icon

Заведенията и ресторантите са едни от най-засегнатите бизнеси в момента, смята Иван Милчев, собственик на няколко заведения. Бизнесменът има обекти в ​Пловдив, Китен и Слънчев бряг. Пред "Марица" той сподели, че текущата ситуация буквално поставя пред фалит цял сектор, който по традиция дава работа на най-младите. 

Според Милчев всички ресторантьори и собственици на заведения, които нямат друг бизнес, практически вече са фалирали. "Разходите по време на извънредното положение не спират, за разлика от приходите", споделя той. Само за един месец бизнесменът изчислява, че загубите му надхвърлят 35 хиляди лева.

"Това бяха парите, подготвени за стартирането на заведенията по морето. Ситуацията там е дори още по-тежка, защото много от наемателите имаме подписани договори за обектите ни и за този сезон. Практиката е такава", казва ресторантьорът. Именно в тази насока са свързани и голяма част от притесненията на предприемачите. Според Милчев, ако летният сезон бъде провален, загубите ще са огромни.

"Към момента ресторантите някак си се справят. Няколко мои приятели в Пловдив за броени дни реорганизираха работата и успяха да запазят част от персонала си. За съжаление обаче баровете, кафетата и дискотеките нямат тази възможност. Аз все още държа в неплатен отпуск всичките 11 служителите от пловдивското ми заведение, просто защото трудно се намират добри кадри. Но няма да мога да си го позволя още един месец. Всички те са млади хора между 18 и 3​0 години", казва Иван Милчев.

Предприемачът е категоричен - ако до началото на май не отпадне забраната и обстановката у нас не се нормализира, той ще е принуден да освободи помещението. Всички в този бизнес знаят - в ресторантьорството нямаш шансове да трупаш големи капитали или резерви за подобни моменти. Работи се ден за ден. Големите вериги заведения и ресторанти могат и да издържат на сегашната ситуация, но всички малки и средни бизнеси в този сектор ще фалират.

Това от своя страна ще отключи своеобразен домино ефект в бранша. Освен фалиралите заведения ще има и немалко такива, които ще излязат от тази криза със сериозна задлъжнялост - към доставчици, наемодатели или към самата държава, а хиляди младежи ще влязат в статистиката за безработица. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Иванов

08.04.2020 | 09:51

Разни ресторантьори хотелиери да спрат да говорят глупости....Интересно как ли обедняха за ЕДИН МЕСЕЦ......Нямаш работници / служители/ - е как обедня.....До този момент ка са продавали стоката си - какви са били НАДЦЕНКИТЕ..Не се правете на ощипани хлебарки ......Вие изобщо не сте за съжаление а ОСВОБОДЕНИЯ ПЕРСОНАЛ.....Как са направени тези кръчми - хотели и т.н.... с какви пари .....

Отговори
3 0

Фалшивото семейство

08.04.2020 | 08:41

Те и без това, едва кретат...!

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?