Следвайте ни

Решено! Заделят 320 млн. лв. от бюджета за пътните фирми

viber icon

Парламентарната комисия по бюджет и финанси реши да отпусне допълнително 220 млн. лева на пътните строители през актуализацията на бюджета за 2021 г. Заложените преди това 100 млн. лв. за зимно поддържане остават. По справка на финансовото министерство на сектора за тази година са обещани общо 1.3 млрд. лева. Остатъкът вероятно ще бъде платен на две вноски през 2022 и 2023 г., но едва след като Агенция "Пътна инфраструктура" подпише анекси с фирмите, за да има законово основание.

Решението беше взето на заседание на комисията в петък, докато служители на пътни компании протестираха пред Народното събрание с искане за изплащане на натрупаните задължения към бранша, възстановяване на текущото поддържане на пътищата и разписан план-програма за развитие на републиканската пътна мрежа. Протестиращи твърдят, че от два месеца не са получавали заплати.

От Българска браншова камара "Пътища", която обединява най-големите пътностроителни фирми, обявиха, че не приемат решението на бюджетната комисия. От Камарата искат незабавно да се платят поне 60% от дължимите суми, като останалите се издължат до края на следващата година. Председателят на ББК "Пътища" Стефан Чайков заяви, че ако исканията им не се приемат, протестите ще продължат. Припомняме, че от бранша изчисляват сумата на извършените и незаплатени дейности към строителните фирми на 800 млн. лв.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?