Следвайте ни

Решено е! Кодът по БУЛСТАТ става 9-цифрен

viber icon

Хората със свободни професии, адвокати, занаятчии и земеделски производители ще имат нов код по БУЛСТАТ.  От 10-цифрен той ще стане 9 и ще се генерира от специален софтуер на случаен принцип от Агенцията по вписванията. Новото изискване произтича от промени в законови промени, приети на второ четене от депутатите миналата седмица и по предварителни оценки ще засегне близо 300 486 лица в България. Това обаче няма да се случи отведнъж. В закона е предвиден 14-месечен преходен период, който започва да тече след обнародването му в Държавен вестник.

Смяната на БУЛСТАТ за тази категория икономически субекти се налага заради факта, че  единният идентификационен номер /ЕИК/ на физическите лица съвпада с ЕГН-то. А последното се счита за лични данни и е под защита на европейския регламент.

За проекта за изменение и допълнение на Закона за регистър БУЛСТАТ „Марица” писа още пред август. Според документа Агенцията по вписванията трябва да надгради информационната си система, което ще струва около 72 000 с ДДС. Парите ще дойдат от бюджета на ведомството.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?