Следвайте ни

Рекордно поскъпване на храните у нас, олиото скочи с 50%

viber icon

Рекордно поскъпване на храните се забелязва на прага на есента. Цените на основните продукти, които купуваме, са се повишили значително през последната година, показват данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Според експерти новите цени на тока, природния газ и петрола ще доведат и до нов ръст в търговската мрежа. 

Към началото на септември най-много са се вдигнали цените на едро на олиото, брашното, пилешкото месо, яйцата и ориза. Спрямо година по-рано някои от тях са поскъпнали с близо 50 % - като олиото, например. При плодовете и зеленчуците най-сериозен спрямо същия период на миналата година е скокът при краставиците, прасковите, зелето, морковите и чушките. През август изненадващ ръст от близо 33 % беше отчетен и при световните цени на храните.

 Само за месец цените на почти всички продукти, които Ангелина Иванова слага в количката, вървят нагоре. От началото на август храните, които купува, на едро, поскъпват средно с над 7 %, а по веригата – до щанда – ръстът е още по-голям. Разликата Ангелина вече усеща и по джоба.

Седем седмици подред цените на храните на едро вървят нагоре, потвърждават и от Комисията по стоковите борси и тържищата. 

„Интересното е, че същата тенденция се наблюдава в Германия, Португалия, Франция и Испания”, коментира Владимир Иванов, председател на ДКСБТ.

Най-много на едро са поскъпнали плодовете и зеленчуците, а абсолютен рекордьор през последната година е олиото.

За да проверим защо поскъпват храните, тръгваме по веригата: от производителите – през доставчиците – до щандовете в големите магазини.  Всяка стотинка отгоре заради по-големите разходи за транспорт и доставки вече усещат и от бизнеса. През последните месеци нагоре тръгват и цените на основните суровини, които преработват.

Производството става по-скъпо и заради по-скъпите ток и горива, обясняват от бранша. Но засега задържат цените.

„Преработвателната индустрия е много зависима от тока – като започнем от производството на хляба и стигнем до поточните линии за пакетиране на всички храни. Нашите членове полагат големи усилия да забавят този натиск и той да не стига директно до потребителя”, коментира Яна Иванова от Сдружението "Храни и напитки".

През последния месец разходите за отглеждане на плодове и зеленчуци също растат, но засега производителите сами поемат разликата на пазара.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Алчен

Алчен

09.09.2021 | 16:40

Нека не се заблуждаваме! Не за първа година има поскъпване на ток и вода. Повишението на цените е резултат на алчноста на чорбаджиите. Пример - вижте изказването на хлебарката Кукушева от февруари и ще се убедите! Реколкта - добра и качествена, но още тогава тази кукувица обяви, че хляба ще поскъпне. А мотиви - бол ! Ако не е заради сушата, ще е заради валежите, или гръмотевиците, заради слънчево затъмнение и т.н. Имахме един "премиер" /айдук/, дето искаше да си еем картофи, но българина без хляб не може! Ненаситни изроди са ВСИЧКИ чорбаджии. Ядох им попарата 25 години ! Няма доволен изрод! Винаги печалбата им е малка!

Отговори
5 0
О, неразумни българино, пак ще ни оберат

О, неразумни българино, пак ще ни оберат

09.09.2021 | 15:35

Фатмака, кирчо и ачо фалита ще докарат страшната радева зима

Отговори
7 2
И без Ковид

И без Ковид

09.09.2021 | 15:22

Алчните бизнесмени ще ни довършат.

Отговори
9 0
Анонимен

Анонимен

09.09.2021 | 14:40

Май трябва да се изнасяме вече от България.С 370 лв.пенсия какво да си купим по-напред?

Отговори
7 1
Българин

Българин

09.09.2021 | 16:17

И аз сериозно обмислям последните месеци, никой не остана тук и за какво да оставаме с 680 лв мин заплата в дъното на ЕС а преди нас са румънците с мин заплата 910лв а гърците 1200 да не говорим че в белгия и люксембург вземат минимална заплата от над 4500 лв... а тук цените, данъците и всичко от което могат да те ошушкат скача от 600 лв заплата масова по селските райони. Това е геноцид над българите..

Отговори
6 0
Българин

Българин

09.09.2021 | 16:19

Извинявам се 650 не 680 е българската мин. заплата което е още по трагично.

Отговори
2 0
Батко

Батко

09.09.2021 | 13:36

Нормално, има реална инфлация от поне 50%. Цените на почти всичко е 2-но спрямо преди пандемията

Отговори
7 1
някой

някой

09.09.2021 | 16:12

Само на заплатите и пенсиите няма 50 % покачване.

Отговори
4 0
КИБАРОВ

КИБАРОВ

09.09.2021 | 13:18

ОТ ОЛИО ДО ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ ОТ ОДРИН ПАЗАРА. КАВО СТАВА?

Отговори
9 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?