Следвайте ни

Рекордно ниска инфлация заради пандемията

viber icon

Инфлацията през кризисната 2020 г. е рекордно ниска - само 0,1%, обявиха от Националния статистически институт.

Това е най-ниската годишна инфлация от края на 2016 г. насам. Ниската инфлация се дължи основно на поевтиняването на горивата, дрехите и някои храни като зеленчуци и месо.
Намалението на пътуванията по света доведе до свито потребление на горива и до спад на цените на петрола на международните пазари. В резултат у нас горивата за коли през декември са били със 17,3% по-евтини спрямо същия месец на предходната година. Парното пък е с 12,8% по-евтино спрямо миналата зима, пише "Труд".

Оставането на хората повече време у дома доведе до спад в покупките на дрехи и обувки. В резултат цените на дрехите през декември са били с 4,1% по-ниски спрямо същия месец на предходната година, а обувките са поевтинели с 6,7%.

Намалението на доходите на хората заради кризата, по-малкото туристи в страната и затварянето на ресторантите доведоха до свиване на потреблението на някои храни. В резултат общото поскъпване на храните за година е само с 1,9%. Това е най-малкото повишение на цените на храните от близо три години.

Някои храни дори са поевтинели - месото и месните продукти с 1% и зеленчуците с 2,2%. Изключение от тази обща тенденция са маслото и олиото, които за година са поскъпнали с 11,8%, и хляба, чиято цена е нараснала с 5%. Само в рамките на декември хлябът е поскъпнал с 3,9%, при положение, че в същото време цената на брашното е нараснала само с 0,4%. Много хора започнаха да пекат хляб у дома, което заедно с по-малкото туристи е довело до свиване на потреблението. Това вероятно е сред причините за вдигане на цената на хляба.

През декември най-много са поевтинели цитрусовите и южни плодове - с 10,4%, краставиците - с 5,1%, листните зеленчуци  - с 6,1%, чушките - с 3,2%, ябълките - с 2,3%, телешкото месо - с 2,2%, и кашкавала - с 1,1%.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

BULLSHITT

BULLSHITT

19.01.2021 | 10:11

Е няма такива наглеци, каква най-ниска инфлация бе? Нищо не е поевтиняло, много неща поскъпнаха, дори продукти от първа необходимост като хляб, млеко, яйца, са с поне 10-20% нагоре, месото е с 30-40% на горе. Егати мръсниците!

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай