Следвайте ни

Рекордни помощи за справяне с COVID-19 изстреляха борсовите индекси

viber icon

Автор: Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

От 100 на 350 милиарда долара се повиши прогнозата на експертите за търсенето на акции на домакинствата в САЩ  след подписания от американския президент Джо Байдън закон за пакет стимули от 1.9 трилиона долара за облекчаване последствията от коронавируса. Тези мерки включват разпоредби като 1400 щатски долара на човек за повечето американци, допълнителни 300 долара на седмица за всеки американец към досегашните обезщетения за безработица /до началото на септември 2021 г./  и 350 милиарда долара за държавни и местни помощи. Така самото подписване очаквано доведе до нови върхове на индексите на фондовите борси в САЩ. В четвъртък S&P 500 добави над 1%, за да достигне както рекорд в рамките на деня, така и на затваряне. Nasdaq нарасна с 2,5%, след като технологичните акции се повишиха. Ралито се отрази и на биткойна, който затвори на рекордно ниво от 57 000 щ. долара спрямо това от края на миналия месец. Успоредно с тези събития Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че е взето решение

да не се внасят промени в Пандемичната програма

за извънредни покупки на облигации. Програмата бе представена през март 2020 г. след обявяването на пандемията и трябва да продължи до март 2022 г., като общата й стойност е 1.85 трлн. евро. Единствените промени са в посока за нейното ускорение. Другото ​ключово решение на ЕЦБ е да остави лихвите си без промяна. Решението беше важно за инвеститорите заради нарастването на доходността по държавните облигации, макар опасенията,  че това може да затрудни значително икономическото възстановяване в Европа, като повиши лихвените проценти за цените, които вече изпитват затруднения с кризата, причинена от пандемията.

БФБ АД публикува информацията за промените на компаниите в основния индекс Sofix. От 22 март след решение на Съвета на директорите в индекса ще влязат технологичните компании "Алтерко" АД и "Телелинк бизнес сървисис" АД, както и курортния комплекс "Албена" АД. От индекса ще излязат "Монбат" АД, "Стара планина холд" АД и "Трейс груп". Така

IT сектора ще има трима представители в Софикс.

Заради новината за увеличаване на капитала „Доверие обединен холдинг“ АД отново се превърна най-търгуваното дружество. Увеличението ще бъде чрез издаване на до 2 763 901 нови обикновени акции. Номиналната стойността на акция е 1 лв., а емисионната – 4,2 лв. Така капиталът на дружеството ще бъде увеличен до 21 500 000 лв. и ще се счита за успешно, ако са записани и платени най-малко половината от предложените книжа, или 1 381 951 акции. Срещу всяка съществуваща акция се издава едно право, като 6.7788 права дават възможност за записване на една нова акция. Акциите на „Доверие обединен холдинг“ АД поскъпват с 32% от началото на годината при пазарна капитализация от 83,188 млн. лв., но след обявяване на информацията цената и се понижи с 2,03%.

Акционерите на „Биодит“ АД (първото дружество на пазара BEAM на „БФБ“) се увеличиха с 66% за 4 работни дни. Така към 11 март вече възлизат на 293-ма (което отчита сделките до 9 март), спрямо 176-ма акционера на 4 март, когато започна борсовата търговия.

* Авторът е сертифициран инвестиционен консултант. Представеният анализ е единствено с информативна и дискусионна цел и не представлява инвестиционен съвет и/или препоръка. Както авторът, така и негови клиенти е възможно да притежават един и/или повече от коментираните финансови активи.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?