Следвайте ни

Рекорд: Tesla с печалба над 1 млрд. долара за тримесечието

viber icon

Растящите продажби на Model Y и Model 3 са причина за четирикратното увеличение на оперативните приходи

 

Американският лидер в производството на електромобили Tesla  отчете по-висока от очакваното печалба за второто тримесечие, подкрепен от силните продажби, съобщава Bloomberg.

Печалбата на компанията нараства над три пъти до 1,45 долара на акция на коригирана база, докато продажбите се възстановяват от националните блокади, наложени заради пандемията от коронавирус през 2020 г. Резултатът надминава средната оценка на анализаторите и отчита осмо поредно тримесечие на печалба за Tesla. 

Растящите продажби на Model Y и Model 3 са отговорни за четирикратното увеличение на оперативната печалба въпреки глобалния недостиг на чипове, който помрачи операциите на автомобилните концерни в различните страни.

Tesla отчита увеличение на маржа от основните си автомобилни операции до 25,8% от 22% за предходното тримесечие и 18,7% година по-рано.

Глобалното производство на Mode S, X, 3 и Y нараства със 151% на годишна база до 206 421 броя спрямо 82 272 броя преди година. През предходното тримесечие Tesla произведе 180 338 превозни средства. В същото време доставките през второто тримесечие се увеличават със 121% до 201 304 автомобила спрямо 90 891 превозни средства година преди това и 184 877 броя през предходното тримесечие.

Въпреки че Tesla остава най-големият производител на електромобили в света и автомобилната компания с най-висока пазарна оценка, акциите ѝ поевтиняват с 6,8% от началото на годината, дори когато S&P500 отчита рекордно високи нива. По-утвърдени конкуренти като традиционните автопроизводители General Motors и Ford Motor отчитат покачване на цената на техните акции, тъй като подхождат агресивно към глобалния тренд на преход към електрическа мобилност.

В продължение на десетилетия автомобилите от Китай бяха само маргинализиран феномен на световния автомобилен пазар, а Поднебесната империя беше страна вносител. Но това се променя бързо. По ирония на съдбата американската водеща компания в областта на електромобилността Tesla от Калифорния играе новаторска роля в този процес.

Преобразуването на фабриката в Шанхай, Китай, в „глобален център за износ“ за Tesla е завършено, се споменава почти небрежно в едно изречение в изявлението до акционерите за тримесечните резултати. Коли с бранда Tesla - от Китай - за целия свят. А местните производители като Nio и Xpeng я следват по петите ѝ.

Конкурентът на Tesla Nio в момента изгражда инфраструктура за зареждане в Европа, започвайки от Норвегия. Li Auto, Xpeng и други също планират да прескочат през Атлантическия и Тихия океан.

Два аргумента играят в полза на Tesla: От една страна, Илон Мъск многократно подчертава, че разходите в Китай са по-ниски и по този начин маржовете са по-високи, отколкото в други заводи. От друга страна, Шанхай може също да помогне за компенсиране на закъсненията в доставките, причинени от закъсненията при заводите в строеж в Германия и Тексас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?