Следвайте ни

Рекорд: Продават за 19-и път рафинерията в с. Труд

viber icon

Частен съдебен изпълнител обяви 19-та публична продан за рафинерията за биодизел и инсталация за глицерин в село Труд. Тя е в активите на „Екофуудс енд ойлс“ ЕООД, с едноличен собственик Ненчо Стефанов. Продажбата е заради непогасен кредит на дружеството към „Сосиете Женерал Експресбанк“, която се вля в банка ДСК. Върху имота е наложен запор в размер на 1 027 802,50 лв. Справка в ДАКСИ показва, че „Екофуудс енд ойлс“ ЕООД е под шапката на „Нен“ ООД, със съдружници Данка Стефанова и Ненчо Стефанов. 

Продажбата обаче се явява първа заради нова, занижена цена. През 2012 г. тя бе 1.350 милиона лева, през юли 2020 г. бе паднала до 681 930 лв., а сега леко е двигната на 682 500 лв. Съоръженията, които са в бившия селскостопанския двор на с. Труд, се продават заедно с терен от над 4 декара плюс склад, кантарна шахта и навес.

Както „Марица“ писа, техният собственик не бил местен, а двете рафинерии работили за кратко преди десетина години. Фирменото досие на Ненчо Стефанов подсказва, че адресната му регистрация е в Чирпан. На 5 май 2010 г. чрез „Нен“ ООД, в което е съдружник с Данка Стефанова, той е закупил дяловете на „Си би джи честър бизнес груп“ ООД, регистрирано в щата Ню Джърси, САЩ, чрез пълномощник Димитър Димитров. В договора за прехвърляне на капитала е посочено, че при сделката Стефанов купува целия дружествен дял на щатската компания, а именно - 50 броя дружествени дялове, с номинална стойност по 100 лв. всеки един от тях, но вместо за сумата 5000 лв., колкото излиза аритметиката, за 1 750 000 евро.

В контракта е посочено, че сумата от 1 250 000 евро е получена до датата на подписване, а останалите 500 000 евро ще се изплатят на продавача с банков кредит за финансиране на инвестиции, които ще се отпуснат на купувача от Сосиете Женерал Експрес банк. Според договора сумата е била преведена по сметка на  „Си би джи честър бизнес груп“ в Корпоративна търговска банка. Любопитна подробност е, че през 2010 г. „Екофуудс енд ойл“ ЕООД печели обществена поръчка за  979 600,96 лв. за доставка на минерална вода на Мини "Марица Изток" ЕАД - Раднево.

 

 

Мария Петрова

Мария Петрова

Журналист - екип "Бизнес"

Мария Петрова е ръководител на екип "Бизнес". От 2006 г. работи във вестник „Марица“. С награди от посолствата на USA и Ирландия и приз Зелено перо.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?