46
Следвайте ни

Рекорд при жилищните кредити! Какви са обичайните клопки?

viber icon

2021 година се очертава да бъде рекордна за жилищното кредитиране в новата история на България. По данни на БНБ за периода януари-септември са раздадени жилищни кредити на обща стойност 3,8 млрд. лв., което е с 39% повече от същия период на 2020 г. и с 44% повече от 2008 г. - най-силната година за ипотечното кредитиране преди световната финансова и икономическа криза. Изводът стана ясен от дискусия в студиото на  Bloomberg TV Bulgaria, в която участваха Борислав Гостев, ръководител „Управление на търговски партньори“ в ОББ, и Тихомир Тошев, изпълнителен директор на „Кредит център“. 

Свръхактивността при жилищното кредитиране обаче крие рискове, свързани с неспособността на хората да преценяват добре финансовите си възможности. Месечната вноска по кредита не трябва да надвишава 30-40% от дохода, въпреки че банките в България позволяват това съотношение да надхвърля 50%, смятат експертите.

 Специално за младите хора съветът ни е вноските им по всички кредити да не надвишават 30% от доходите, уточни Тихомир Тошев. „Те са в началото на кариерното си развитие и искат да грабят от живота с пълни шепи. Нека младите не се поддават на емоциите и да бъдат внимателни, когато задлъжняват за 25-30 години, каквито са масовите кредити напоследък".

Купувачите не трябва да забравят, че имат и разходи за прехвърлянето на имота, както и че в последните две години значително се оскъпиха ремонтните дейности, уточни Борислав Гостев.

Според Тошев хората с по-ниски доходи започват да се „мръщят“ на текущите цени на жилищата и да излизат от пазара. „Обикалят 2-3 месеца и виждат, че с парите, с които разполагат, не могат да купят това, което искат. Засега тези хора са малко, но нарастването на тази група ще покаже, че балансът между цени и доходи е нарушен“, обясни той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Биткойнър

Биткойнър

23.11.2021 | 21:46

Всеки от вас, който желае да спечели безплатно, или закупи криптовалута Биткойн, нека следва най-подробното ръководство в българското интернет пространство : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

23.11.2021 | 14:26

Evala ekstraaa.65,,⛲⛲⛲⚡️✌️️‍⛱️️️️️️♊♊♉❤️⚪⬜⚫♏⬛♈♒❌⏭️⏭️✴️✴️⏸️⏬⏬⏬⏬☣️⚜️⚠️☣️☢️☢️⤵️Ⓜ️Ⓜ️☪️☪️✝️✝️✖️⚕️♾️☦️♿♦️♦️◻️◽➰➗♠️◻️️‍♿♦️♿♿♦️♦️◻️◻️◻️♠️♠️♠️♠️♠️♠️♠️

Отговори
2 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?